Занчев: Жп проектите трябва да останат европейски приоритет и след 2020 г.

Зам.-министърът е на посещение в Брюксел за първото официално събитие в сектор \"Транспорт\" от календара на Българското председателство

Занчев: Жп проектите трябва да останат европейски приоритет и след 2020 г.
Провеждането на целенасочена и устойчива политика е основата за изграждането на една финансово стабилна, ефективна и безопасна железопътна система. Това заяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на кръгла маса в Брюксел на тема „Финансиране на железопътния транспорт в контекста на многогодишната финансова рамка след 2020 година“. Това е първото официално събитие в сектор „Транспорт“ от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Развитието на железопътния транспорт е възможно чрез осигуряването на устойчиво финансиране за сектора, с ясни и измерими резултати“, отбеляза зам.-министърът.

Той запозна участниците с постигнатите резултати в последните години по отношение на модернизацията на железопътната мрежа с европейско и национално финансиране. Велик Занчев акцентира и върху важността на изграждане на сухопътните връзки към страните от Западните Балкани, основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той изрази ясната позиция за важността проектите по  Трансевропейската транспортна мрежа (ТЕN-T) да останат сред основните приоритети на държавите членки за развитие на инфраструктурата след 2020 г. 

Припомняме, че през лятото на 2017 г. зам.-министър Занчев заяви, че до 2022 г. ще бъде модернизирана жп инфраструктурата по цялото направление от сръбската граница-София-Пловдив към Бургас и към турската и гръцката граница. Според зам.-министъра железницата е приоритет на правителството и дълговете на БДЖ трябва да бъдат окончателно решение до края на 2018 г.

Посещението на зам.-министър Велик Занчев в Брюксел идва дни след разразилия се скандал в БДЖ. Както Economic.bg писа, в момента текат проверки в дружеството след телевизионно разследване.

На форума в Брюксел участваха еврокомисарят по мобилност и транспорт Виолета Булц, генералният директор на Общността на Европейските железопътни и инфраструктурни компании (CER) Либор Лохман, генералният директор на (UNIFE) Филип Ситроен, ръководителят на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ Галина Василева, представители на Европейската комисия и Европейския парламент, както и други експерти.
Коментари: 0