Запасите на петрол повлияха негативно върху цената му

Щатската валута натежа върху цената на златото

Запасите на петрол повлияха негативно върху цената му

Снимка: Pixabay

Възходящото движение на щатските пазари започна да отслабва и водещите индекси затвориха с понижение. Индексът на индустриални компании Dow Jones се раздели с 138.19 пункта и завърши на ниво от 23271.28, което е най-ниското от 3 седмици насам. S&P 500 изгуби 0.55% до 2564.62 пункта, след като енергийният сектор се понижи с 1.2%.

Европейските борси също приключиха търговската сесия на червено, като британският FTSE изгуби 0.56% от стойността си, стигайки 7372 пункта. Немският DAX достигна 12976  пункта, затваряйки с 57 пункта по-малко. Най-добро представяне от компаниите в индекса имаше Deutsche Bank AG, която прибави 1.91% и приключи сесията на 15.76 евро на акция. В същото време акциите на Henkel & Co AG поевтиняха с 1.64% и затвориха на цена от 113.90.

Най-слабо понижение за сесията отбеляза френският САС, който се понижи с 0.27%. Най-добре се представи Airbus Group SE, чиито акции поскъпнаха с 2.35% и се търгуваха за 85.50 евро, след като стана ясно, че гигантът ще продаде 430 самолета на американската компания Indigo Partners за 49.5 милиарда долара, като това е най-голямата сделка в историята на авиоконструктора. През деня бяха обявени данни за запасите на петрол, които показаха увеличение на стойностите, което има негативен ефект върху цената и оказа натискът върху нея. Понижението беше ограничено до зоната на подкрепа около 55 долара за барел, откъдето инвеститорите бяха позитивно настроени и покачиха нефта до 55.30. Сортът Брент се търгуваше при цена от  61.89 долара за барел, което е поскъпване с половин процент. Добрите данни за търговията на дребно в САЩ подкрепиха щатската валута, което от своя страна натежа върху цената на златото, което завърши деня на 1278.32 долара за тройунция.

TJX Companies – Седмична 

Компанията, която управлява верига магазини за дрехи и аксесоари образува обръщаща формация, която се състои от пробив на тренд линията и образуване на няколко по-ниски вържа, което говори за отслабване на възходящото движене. Индикаторът Стохастик дава възходящ сигнал, при което може да последва поскъпване на цената, но очакванията ни са да в средносрочен план да продължи низходящото движение. Възможно ниво за влизане в къса позиция е при пробив под $65, докато покачване над $78 ще възобнови възходящото движение.

AUD/USD – Седмична

Възходящото движение е период на корекция, която скоро ще тества тренд линията. Очакваме линията на подкрепа да сложи край на понижението и да видим отскачане на цената към локалния максимум 0.80. Възможно е натискът върху валутната двойка да се засили и да последва пробив под тренд линията, като следващо ниво, което може да ограничи низходящото движение е 0.7450. Под тази стойност приемаме бичия тренд за нарушен и е препоръчваме влизане в къси позиции.

XAU/USD – Дневна

Цената на златото се движи в страничен канал и се намира под 50 периодната средна, която показва, че преобладаващото движение е низходящо, но индикаторът Стохастик ни дава възходящ сигнал. Насочващо за бъдещото движение ще бъде пробив на линиите на подкрепа и съпротива на канала, който пробив трябва да инициира силно движение в посока на пробива. 

CAC40 – Дневна 

Френският индекс записва няколко дни на понижение, което доведе до пробив под 50 дневната средна. Предвид стойностите на индикатора Стохастик, който е ниско в зоната на свръх продаден пазар и предстои възходящо пресичаме ще следим как ще реагира индекса. Очакваме да стойностите му да се повишат над периодната средна, но да се образува по-нисък връх, след което да последва средносрочно понижение.

Коментари: 0