Започва надпреварата \"Кмет на годината\"

Конкурсът ще се проведе за четвърта поредна година

Гласувайте за своя фаворит на www.kmetnagodinata.bg

Започва надпреварата \

Конкурсът "Кмет на годината", известен като кметските Оскари, ще се проведе за четвърта поредна година. Надпреварата между българските градоначалници вече започна. От днес стартира специалната за целта платформа kmetnagodinata.bg на Порталът на българските общини Kmeta.bg и безплатният вестник КМЕТА.bg – единствените национални медии, чието основно внимание е насочено към работата на 265-те български общини, с над 120 000 служители.

В нея всеки може да гласува за своите фаворити по възможно най-лесен начин и в толкова категории, колкото иска. За да бъде счетен вотът за валиден, трябва да се гласува за поне един кмет в категория.


При първия етап всички 265 общини ще бъдат номинирани в 11 категории:

- Кмет на годината

- Кмет на гражданите

- Инвестиции в здраве

- Паркове и градска среда

- Туризъм, култура, фестивали и традиции

- Ефективно управление на проекти

- Спорт и младежки политики

- Иновации, наука и образование

- Природа за бъдещите поколения

- Градска инфраструктура

- Почетна грамота на “KMETA.bg” за зам.-кмет


Гражданите ще могат да гласуват в 10 от тях. Почетната грамота за зам.-кмет ще бъде определена от екипа на KMETA.bg.

Първият етап на гласуване ще продължи до 17 октомври, включително. Вторият етап започва на 18 октомври. В 9 от категориите остават по 24 броя общини, получили най-много гласове. Те са разделени както следва: 8 малки, 8 средни и 8 големи общини. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 до 50 000 души и голяма – с население над 50 000 души.

Важно е да се отбележи, че във втората категория – „Кмет на гражданите“ ще може да се гласува за всички 265 общини до края на конкурса – 13 ноември.

Победителите ще бъдат излъчени на официалната церемония „Кмет на годината“. Тя ще се състои на 16 ноември (сряда) в 18:00 ч. , в хотел „Маринела“. Церемонията ще бъде излъчена по БНТ и БНР в същия ден от 23:00 ч.

Според градоначалниците конкурсът „Кмет на годината“ е полезен най-вече с това, че засилва конкуренцията между тях. Доказателство за техните думи са резултатите от последните местни избори. 25 от призьорите от последната надпревара спечелиха нов мандат още на първи тур.

Най-категорични бяха победите на кметовете на годината за мандат 2011-2015 Живко Тодоров (Стара Загора), Никола Белишки (Панагюрище) и Васко Стоилков (Сливница); кметът на България Йорданка Фандъкова (Столична община) и спечелилият в категория „Кмет на Европа” Димитър Николов (Бургас); наградените за „Кмет на гражданите“ Иван Грънчаров (Луковит), Иван Алексиев (Поморие) и Иван Портних (Варна); победителите в категория „Съхранена история и култура“ Георги Икономов (Банско), Николай Мелемов (Смолян) и Даниел Панов (Велико Търново).

Специални гости на събитието ще бъдат представители на парламента, правителството, Европейската комисия, Европейския парламент, европейски общини, отличаващи се с добри практики, които могат да се приложат у нас, държавни институции, обществени организации, представители на бизнеса.

За тези четири години, конкурсът „Кмет на годината“ се превърна във важен мост между местната власт, институциите в страната и гражданите. И нещо по-важно – стана платформа не само за състезание между самите кметове. Превърна се  в средище на идеи за промяна на жизнената среда на всеки един български гражданин. Конкурсът вече е една неформална мрежа от местни институции и власти, която позволява на градовете да обменят добри практики, да показват това, което са направили и да разказват за своите предимства и постижения.

Коментари: 0