Защо плащаме такси, когато използваме банкомат?

Тази услуга си има своята цена, тъй като банките имат редица разходи по стопанисването на устройствата

Защо плащаме такси, когато използваме банкомат?

Снимка: Pixabay

4859 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Удобният достъп до пари в брой има ключова роля за нормалния живот на много общности по целия свят, за които все още кеш разплащанията са основни и предпочитани. Тази услуга си има своята цена, отчитат от международният доставчик на финансови услуги Euronet, тъй като банките имат редица разходи по стопанисването на устройствата.

Докато в някои страни потребителите са свикнали с таксите на ATM устройствата, в други хората очакват да теглят безплатно. В това има смисъл, тъй като хората очакват, че тегленето на пари от банката, в която държат средствата си, е безплатно, но и това невинаги може да се гарантира. В крайна сметка достъпът до пари в брой е услуга като всички други и не трябва да се очаква тя да е безплатна.

Поставянето на надеждна машина на определена локация и зареждането ѝ с пари изисква регулярни инвестиции в инфраструктура, поддръжка на устройството, обезпечаване на сигурността и други. Днес средствата, необходими за управлението на ATM устройство, се увеличават, което е причината редица банки да закриват свои банкомати и да напускат по-отдалечените места. Така много хора в малонаселени места остават без удобен достъп до пари в брой, което оказва негативно въздействие върху ежедневието им.

За повече информация относно таксата за трансакциите картодържателят трябва да се свърже със своята банка и да провери какви са тарифите за теглене на средства от банкомати, които са и не са собственост на банката, издала картата.

Ако клиентите теглят пари на местен банкомат, използвайки карта, издадена в друга държава, може да им бъде начислена такса за директен достъп (Direct Access Fee). В този случай ще се осъществи и превалутиране или от банкомата, или от банката, издала картата, в зависимост от избора на потребителя.

Коментари: 0