Fitch повиши рейтинга на неподчинения дълг на БЕХ

Намаляването на задълженията на дъщерните дружества в структурата на "Български енергиен холдинг" са причина за повишаването на кредитния рейтинг

Fitch повиши рейтинга на неподчинения дълг на БЕХ

Снимка: Архив

356 ~ 1 мин. четене
Автор: Екип на Economic.bg

Рейтинговата агенция Fitch повиши кредитния рейтинг на необезпечените и неподчинени облигации на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД до ниво ‘ВВ’ от ‘ВВ-’. Също така агенцията присъжда рейтинг на възстановяване ‘RR4’ на дълговите инструменти, съобщават от пресцентъра на държавния енергиен холдинг.

Кредитният рейтинг на БЕХ в чужда и местна валута остава непроменен – с „положителна перспектива“ на ниво ‘ВВ’. Рейтингът е премахнат от „Критерий под наблюдение“ (КПН).

Друг фактор, който благоприятства повишаването на кредитния рейтинг, е очакваното намаляване на задълженията на дъщерните дружества в структурата на БЕХ ЕАД. От рейтинговата агенция изчисляват, че към края на 2020 г. около 40% от дълга на консолидирано ниво принадлежи на компанията-майка, а останалите 60%  - на дъщерните дружества. Очакванията са, че дългът на ниво дъщерни дружества ще се свие съответно до 50% към края на 2021 г. и до под 20% към края на 2023 г., в следствие от падежирането на предоставеното през 2016 г. държавно финансиране на НЕК ЕАД.

Коментари: 0