Защо проблемите на J&J може да попарят глобалната икономика

Възстановяването зависи от ваксинацията

Защо проблемите на J&J може да попарят глобалната икономика

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Надеждите за икономически обрат са силно обвързани с разпространението на ваксини по целия свят, затова и последните проблеми около препаратът срещу COVID-19 на Johnson & Johnson са последното, от което някой има нужда. Американските регулатори препоръчаха спиране на употребата на еднодозовата ваксина. А докато чака становището на Европейската агенция по лекарствата (EMA), Европейската комисия заяви, че така или иначе няма да подновява договора с J&J догодина.

Ваксини срещу коронавирус

Тревогите около препарата са свързани с регистрирани единични случаи на „рядък и тежък“ тип кръвен съсирек. Според изнесените данни става дума за по-малко от един засегнат на милион души. Страхът и несигурността обаче вече са във въздуха и дават отражение върху желанието на хората да се ваксинират. Всичко това потенциално може да удължи пандемията.

Ваксината на J&J се считаше за ключова в стратегията на САЩ например.

Възстановяването е до голяма степен функция на хората, които се чувстват и са готови да се ангажират отново с търговията“, коментира Джаред Бърнстейн, икономически съветник на Белия дом, в интервю във вторник по CNBC.

Според него, ако проблемите с ваксината на J&J се проточат, това може да породи несигурност за американските фирми, които обмислят кога и как да рестартират операциите си след затварянето, включително дали да инвестират в оборудване, инвентар и наемане на персонал.

Предлагането на ваксини малко по малко се разширява, но анализаторите подчертават едно от предимствата на J&J, а именно ваксинирането само с една доза. Това отнема всички логистични проблеми, отбелязват те. За разлика от продуктите на Pfizer и Moderna, този на J&J не изисква съхранение при свръхниски температури, нито пък хората да се връщат за втора игла.

Всичко това вдъхваше надежда у здравните експерти, че препаратът на Johnson & Johnson ще изиграе решаваща роля в борбата с пандемията в голяма част от развиващия се свят. Плановете на компанията бяха до края на годината да разпространи 1 млрд. дози по целия свят. Сега тази перспектива изглежда помрачена.

Развиващият се свят, който е смазан от пандемията, е около половината от световната икономика“, изтъква Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics.

САЩ например ще си върнат по-лесно ритъма на ваксинация, но няма как да процъфтяват икономически, ако другите изостават. „Ако икономиките на развиващите се страни все още са болни, е трудно да видим как нашата се възстановява напълно.“

Коментари: 0