Защо всички смартфони си приличат - причините са 2

И са напълно и лесно обясними

Защо всички смартфони си приличат  - причините са 2
Ако погледнете повечето нови смартфони, пуснати през 2018 година, ще забележите със сигурност едно - те много си приличат. 

Защо всички изглеждат еднакво? Модерният смартфон може да бъде описан по три начина: голям екран, прорез и без жак за слушалки. 

Не е изненада, че смартфоните не винаги изглеждат така. Но как стигнахме до този дизайн? 

През 1994 г. IBM пусна първия смартфон. Simon Personal Communicator  имаше монохромен LCD и стилус. Той включваше някои умни възможности, като изпращане на имейли и факсове. В сравнение с другите телефони по това време, той поставя по-голям акцент върху екрана.

През 2007 г. пускането на iPhone започна тенденция в дизайна, която продължава вече повече от десетилетие. Вместо да има пълна клавиатура или сложен дизайн, iPhone се лишава от повечето хардуер и вместо това се фокусира върху сензорния екран. Бутоните могат да са ограничаващи. Те се определят, когато телефонът се създава и не може да се променят, но софтуерът и приложенията могат да се променят и актуализират с нови функции. Всеки ден се пускат хиляди нови приложения. Приложенията могат да се променят и да се развиват и са станали причината да използваме нашите телефони. 

Няколко години след iPhone, компании като Samsung и Motorola последваха водещите позиции на Apple и създадоха телефони с големи екрани и бутони отстрани и отдолу. Тъй като технологията се е подобрила, телефоните станаха по-тънки, с по-големи екрани и по-мощни процесори. Те продължават да имат по-малко бутони, но дизайнът остава много подобен на оригиналния iPhone. 

И така, какво е толкова специално в този стъклен правоъгълник?

Всички смартфони изглеждат еднакви поради две основни причини. Едната от тях са хората, които ги използват, почти всички са еднакви. Следователно, няма много вариации, които производителят може да направи от човешка гледна точка, обяснява Нийл Мансфийлд, професор в университета Нотингам Трент. Той посочва, че хората искат най-много телефон, който могат удобно да държат и лесно да поставят в джоба си. Ето защо формата и размерите са почти еднакви.

Втората причина - наличната технология.

Ако можете да правите само батерии с определен материал, това е определящо за големината на телефона и формата му. Ако можете да направите екран само с определен материал, то това също е определящо. 

Ето защо виждаме телефони, които са плоски, защо виждаме, че телефоните следват тази правоъгълна форма.

Всяка година се пускат нови телефони, но производителите са ограничени от наличната в момента технология. Вземете прореза, например. Изглежда странно и може да бъде разсейващо, но в него има полезни функции като камери, сензори и високоговорители. Няколко компании са се опитали да използват хардуерни трикове, за да се отърват от този прорез? Но докато технологията не напредне, това е.

Освен технологичните предизвикателства, тенденциите играят голяма роля в дизайна на телефона. Разглеждайки историята на смартфоните, ясно е, че Apple е тенденциозният модел. Apple не винаги е на първо място, но когато добавят или премахват функции, други производители са склонни да ги следват. 

Samsung, например, започна да прави дизайн без ръбове преди Apple. Но останалите конкуренти не следват дизайна на Samsung, те са избрали Apple. 

Това телефоните да изглеждат еднакво има и своите предимства. За потребителите е по-лесно да преминат от един телефон към друг, тъй като формата, функциите и размерите са подобни.

Проблемът обаче е сериозната липса на иновации. Критиците многократно призовават производителите на Android устройства да изберат напълно нов дизайн, съвсем различен от този на Apple. 

Ако компаниите не са склонни да правят нововъведения, новите модели на телефони винаги ще изглеждат едни и същи, давайки на потребителите по-малко основания за надграждане. Във време, когато над една дузина водещи модели телефони се пускат всяка година, може да е много трудно за средния потребител да прави разлика между два телефона. 

Как да разберете дали най-новият телефон на LG е по-добър от най-новия телефон на Google, ако и двата изглеждат едни и същи? Но пък, може би това е краят? Достигнали ли сме върха на смартфон дизайна? 

Съдейки по експоненциалната скорост на технологичните подобрения, отговорът вероятно е "Не". Бъдещите постижения в областта на технологиите могат драстично да променят начина, по който изглеждат нашите телефони.
Коментари: 0