Защо Зукърбърг има нужда да впечатли Макрон?

Facebook e във фокуса на вниманието на власти и регулатори заради монополното си положение

Защо Зукърбърг има нужда да впечатли Макрон?

Снимка: БТА

688 ~ 3 мин. четене
Ден, след като един от съоснователите на Facebook – Крис Хюс, поиска монополът на компанията да бъде разбит, изпълнителният ѝ директор Марк Зукърбърг се видя с човек, притежаващ силата да влияе действително върху случващото се. Става дума за срещата му с френския президент Еманюел Макрон. Двамата имаха за цел да потърсят общ начин за справяне с речта на омразата и вредното онлайн съдържание. 

Събитието се състоя под сянката на нарастващите призиви в Европа да се разбие монополът, който мнозина смятат, че социалната мрежа Facebook държи. През февруари еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че следи как компания използва данните на потребителите. Коментарите ѝ дойдоха, след като германското антитръстово ведомство постанови, че технологичният гигант злоупотребява с положението си на пазара, комбинирайки данните от сайтовете, които притежава, в това число Instagram и WhatsApp, както и с такива, събрани от трети страни. 

Що се отнася до Макрон, на него се гледа като на човек с огромна власт над това как регулаторите в ЕС ще подхождат в бъдеще към въпроса за онлайн данните и конкуренцията, пише CNN. 

Силата на Макрон

След като Великобритания напусне Европейския съюз, а германският канцлер Ангела Меркел сложи слезе от пост, тъкмо френският президент се очертава като водещ лидер в Евросъюза. 

„Макрон смята, че може именно той да произведе краля... с прекалено голямо влияние при избора на председателя на Европейска комисия“, коментира Силия Белин, гостуващ сътрудник в Brookings Istitution. 

По всяка вероятност той ще влияе и върху това кой ще замени ключови комисари, в това число Вестагер. Това прави срещата с Макрон много важна за Зукърбърг, пише изданието. 

От Facebook отказаха да коментират дали антитръстовите въпроси са били обсъждани в петък. В изявление Зукърбърг каза, че разговорът е бил фокусиран върху проблеми като личната неприкосновеност, преноса на данни и намесата в изборите. 

Все пак един от френските служители, обядвали със Зукърбърг – младшият министър по цифровите въпроси Седрик О, каза пред CNN Business, че въпросът за разбиването на Facebook е „на масата“. „Този въпрос е полезен“, коментира той, добавяйки, че американските и европейски регулатори трябва да „решат дали има проблем с антимонополните правила“ и дали интернет шампионите трябва да бъдат съборени. 

Младши министърът смята, че трябва да се започне с регламент, който контролира поведението на омраза, преди да се пристъпи към антитръстови действия, за каквито призова съоснователят на Facebook Крис Хюс. Миналата седмица той изрази мнение, че компанията трябва да бъде разбита. 

В редакционен коментар, публикуван в четвъртък от New York Times, Хюс казва, че Зукърбърг има „безконтролна власт“ и влияе „далеч повече от всеки друг в частния сектор или в правителството“. Време е, пише той, регулаторите да разбият Facebook.

Facebook отхвърли тези призиви. Ник Клег, вицепрезидент на компанията по глобалните въпроси и комуникации, каза в изявление, че отговорността не се засилва чрез призиви за разделянето на успешна американска компания. 

В центъра на френските предложения за социалните мрежи е това за изграждането на вътрешна регулаторна система в самите компании, която да изтрива поведение на омраза. „Задължението за грижа“ е поставено в ръцете на самите платформи. 

Зукърбръг заявява, че е отворен към регулациите и е ангажиран в дискусията с правителствата по целия свят. Според Седрик О обаче правилата не трябва да се коват от компаниите. „Не платформите трябва да решават какво правосъдие да се прилага. Държавата прави правилата“, категоричен е той. 
Коментари: 0