Заведенията поискаха и 30% по-ниска такса „тротоарно право“ в София

Ако предложението бъде прието, заведенията в центъра на столицата месечно ще плащат по 6.90 лв. на кв. м

Заведенията поискаха и 30% по-ниска такса „тротоарно право“ в София

Снимка: Unsplash

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Намаление на такса „тротоарно право“ с 30% в София от 1 септември до края на годината. За това настояват от Българската асоциация на заведенията в България (БАЗ). „Нашето предложение ще бъде внесено за гласуване още на първата сесия на Столичния общински съвет, която ще се проведе в началото на септември. А намалението на таксите ще влезе в сила със задна дата от 1 септември“, обясни председателят на асоциацията Ричард Алибегов пред Economic.bg.

Идеята е първоначално намалението да важи до края на годината. Но е насрочена среща за началото на месец декември, когато да бъде направен анализ на ситуацията и ако положението е същото или по-лошо, мярката ще бъде удължена с още 6 месеца, уточни Алибегов.

И така, докато положението не се подобри“, заяви председателят на браншовата асоциация.

В момента такса „тротоарно право“ в център и широк център на София, е 23 лв. на месец за кв. м. За кварталните заведения пък цената е около 12 лв. за кв. м. Това означава, че ако предложението бъде прието, то месечно заведенията в центъра на столицата ще плащат по 6.90 лв. на квадратен метър. 

„Правителствените мерки, включително мярката „60/40“, която за нашия бранш е „80/20“, както и намалението на ДДС на 9%, вече дават положителни резултати. Намалението на такса „тротоарно право“ ще допринесе за допълнителното стабилизиране на бранша в условията на епидемична обстановка“, смята председателят на БАЗ.

За периода, в който България беше в извънредно положение, март-май, заведенията в София бяха освободени от такса тротоарно право. За месеците юни, юли и август обаче таксите отново се събираха.

Коментари: 0