Заведенията приемат мерките срещу COVID-19 като война

Браншът не е доволен от евентуално ново затваряне, за което заговори зам.-здравният министър по-рано през деня

Заведенията приемат мерките срещу COVID-19 като война

Снимка: Unsplash

6124 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Мерки срещу COVID-19

След като зам.-здравният министър д-р Димитър Петров обяви, че епидемиологичната обстановка в страната се променя бързо и че при евентуално преминаване в „червена“ зона, мерките ще бъдат затегнати най-вече в заведенията, ресторантите и дискотеките, бизнесът излезе с остра позиция. Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията са недоволни от изказванията на д-р Петров.

Според двете организации, здравното министерство е подновило битката с бранша, а след всяко изказване за евентуално затваряне на заведенията, следва вълна от голям брой служители, които напускат и драстичен спад в оборота.

„Служебното министерството на здравеопазването продължава целенасочената война срещу българския бизнес и конкретно сектора със заведения. Проблемите ни с набирането и задържането на персонал са огромни поради несигурността на работата в бранша. И отговорните фактори, вместо да помогнат за решаването им, ги задълбочават с изказванията си“, пишат от СЗБ и БАЗ.

Браншът напомня, че остро възразява срещу новия план за справяне с пандемията, защото не е бил обсъден с тях. Според организациите, локалните затваряния по места, които са предвидени в плана ще лишат бизнеса от възможност да се възползва от обезщетения.

„Програми за такива, така или иначе, към момента не са налични, въпреки заявлението на министър Кацаров от трибуната на Парламента, че такива се очаква да има тази седмица.“

От СЗБ и БАЗ съобщават, че са поканили здравния министър Стойчо Кацаров на дебат, но не са получили обратна връзка. От бранша се надяват следващ министър да създаде разумна и балансирана стратегия, чрез която да се контролира разпространението на вируса, като не се оказва негативно въздействие върху бизнеса.

Припомняме, че преди дни туроператорите също изразиха недоволство от водената политиката на здравното министерство.

Подкрепи Economic.bg