Здравният министър предлага удължаване на обстановката с три месеца

Здравният министър предлага удължаване на обстановката с три месеца

Снимка: Красимир Свраков

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предлага епидемичната обстановка в страната да се удължи с три месеца. "Това, което възнамеряваме да предложим, свързано с удължаване, считано от 1 февруари, ще бъде тя да бъде удължена с 3 месеца", заяви министърът по време на изслушване в парламента.

"Допускаме, че новият щам е вече тук. Това поставя в опасност бъдещите противоепидемични мерки", каза още Ангелов. На 31 януари изтичат сега действащите противоепидемични мерки и извънредната епидемична обстановка, в която се намираме. На днешния брифинг на Националния оперативен щаб стана ясно, че здравните власти не са съгласни мерките да бъдат разхлабвани на този етап, именно заради новия по-заразен щам, който вече е в България и тепърва предстои да се разраства.

С тях се съгласи и министър-председателят Бойко Борисов, който заяви, че компромис в посока разхлабване на мерките може да се направи само за образованието.

По думите на министъра на здравеопазването се допуска известно разпускане на мерките по вече начертаните приоритети. То ще важи за сектори като образование, здравеопазване, спорт и култура, като в рамките на 14 дни ще се проследява обстановката в страната.

За да бъде прието предложението на проф. Костадин Ангелов, то трябва да бъде гласувано в Министерския съвет.

Коментари: 0