Земята се затопля по-бързо, а правителствата навсякъде се провалят

Температурата на Земята може да се покачи с повече от 1.5 градуса през следващите години, а последиците ще са опустошителни

Земята се затопля по-бързо, а правителствата навсякъде се провалят

Снимка: Unsplash

1968 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Нито едно правителство по света не се бори успешно с вредните емисии. Провалът при ограничаването на парниковите газове ще допринесе за покачването на световната температура с повече от 1.5 градуса по Целзий през следващите години. Това посочва в свой анализ Bloomberg, позовавайки се на доклад за климатичните промени, изготвен от обединението с нестопанска цел Climate Action Tracker (CAT).

Учените, взели участие в него, посочват, че ограничаването на затоплянето на планетата в рамките на критичните 1.5 градуса е от ключово значение за предотвратяване на най-тежки последици от изменението на климата. За да се запази тази цел, глобалните емисии трябва да бъдат намалени наполовина до 2030 г. Според учените обаче правителствата изобщо не са близо до тази цел. Евентуално затопляне на планетата над критичния максимум ще доведе до необратими проблеми за живота на земята.

Въглеродният диоксид трябва да бъде намален до 20 млрд. метрични тона до края на това десетилетие. САЩ и Великобритания дадоха заявки, че могат да се справят с целта и да подпомогнат ограничаването на затоплянето. Според доклада само Гамбия е заложила достатъчно амбициозни политики.

Все повече хора по света страдат от последиците от изменението на климата, но действията на правителствата продължават да изостава“, смята Бил Харе, изпълнителен директор на Climate Analytics, партньор на CAT.

Съгласно условията на Парижкото споразумение, подписано от 197 държави през 2015 г., правителствата се съгласяват да разработят планове за доброволни действия за намаляване на емисиите. Заложените цели тогава обаче са недостатъчни и държавите решиха през 2020 г. да заложат по-амбициозни политики.

Година по-късно повече от 70 страни все още не са подали актуализирани цели, включително Китай – най-големият замърсител в света. Също така множество богати страни и със средни доходи, включително Австралия, Бразилия и Индонезия, са представили нови планове, в които обаче няма поставени нови цели, сочи докладът. Дори актуализираната цел на САЩ и президента Джо Байдън остава недостатъчна, за да се запази покачването на температурата под 1.5 градуса.

Междувременно целите на Великобритания изглеждат постижими, но правителството не предоставя достатъчно международно финансиране, за да помогне на по-бедните страни да намалят вредните емисии. Преди повече от десетилетие богатите държави обещаха да мобилизират 100 млрд. долара годишно за финансиране на борбата с глобалното затопляне до 2020 г. САЩ също изостават в това отношение.

„От месец май насам правителствата запълват дупката от 15%“, казва Никлас Хьоне от NewClimate Institute, партньорска организация на CAT. „Всеки би си помислил, че има цялото време на света, а всъщност е точно обратното."

Подкрепи Economic.bg