Жертвите на пожарите в Гърция станаха 76

Южната ни съседка продължава да се бори с унищожителните горски пожари

Жертвите на пожарите в Гърция станаха 76

Снимка: БТА

1544 ~ 1 мин. четене
Броят на загиналите при пожарите край гръцката столица Атина достигна 76 души. Ранените са повече от 180 души, а 10 са в критично състояние. Гръцките власти обявиха, че ще въведат редица мерки, за да подпомогнат пострадалите.  Сред тях има и пострадала българка, която е в болница с изгаряния.

В района на Атина са опожарени над 1000 къщи, пламъците са засегнали и стотици автомобили. Най-много са жертвите в района на Неа Макри, населените места Мати, Кокино лиманаки, община Рафина, както и райони на остров Крит. 

Причината за бързото разпространение на пожарите е силният вятър, който помага огънят да се разраства бързо и да обхваща все по-голям регион около Атина.

В страната е обявен тридневен траур заради жертвите на пожарите, стана ясно вчера от изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас. 

Открита е денонощна телефонна линия за всички наши сънародници в Гърция, които имат нужда от помощ: +30 69 37 096 220.

Създаден е й сайт, в който са вписани изчезналите при пожарите в района на Атина (htpps://missingpeople.audax.gr/). В него всеки може да публикува данни и снимки за свои близки, роднини, приятели, които са в неизвестност. 


Подкрепи Economic.bg