Зимните и спа курорти в България ще имат 4.5G мрежи тази зима

Мтел внедрява по-бързи интернет мрежи със скорост до 150Mbps

Зимните и спа курорти в България ще имат 4.5G мрежи тази зима
Любителите на зимните ски спортове в България тази година ще могат да се радват освен на бързи спускания по родните писти и на по-високоскоростно сърфиране в интернет. Или поне тази част от тях, които са абонати на Мтел. Телекомът обяви, че още от началото на зимния сезон в страната ще пусне и 4.5G мрежа в курортите ни. 

Скоростта на връзката ще е с 30% по-висока от досегашната на Мтел, като ще достига до 150Mbps

Технологията, която позволя това, се нарича „Обединяване на честоти” (Carrier Aggregation) и генерира многократно по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. Мтел планира да внедри „Обединяване на честоти” и в цялата страна до есента на 2018 г., се казва още в прессъобщението. 

4.5G мрежи ще бъдат внедрени в най-големите и популярни зимни курорти в България – Банско, Боровец, Пампорово, Чепеларе, Добринище и Витоша. До по-бърз интернет достъп ще имат и туристите в спа дестинациите у нас – Велинград, Сандански, Сапарева баня, Хисаря и Белчин. 

Новината бе обявена по време на събитието за старта на ски сезона, организирано от Българска федерация ски, чийто спонсор за поредна година е Мтел. Партньорство е насочено не само към професионалния спорт, но и към подрастващите, чрез съвместната програма „Научи се да караш ски”, която през годините е привлякла над 25 000 деца.

Мрежата на Мтел

През последните 10 години скоростите в мобилните технологии, предлагани от Мтел, скочиха 150 пъти – от 1 Mbps до 150 Mbps. Компанията първа демонстрира скорости в 4G мрежа още през 2011 г. През пролетта на 2016 г. телекомът направи демонстрация на 4.5G мрежа със скорост на мобилния интернет от над 170 Мbps.

Коментари: 0