Златни медали за българското вино Kabile във Франция

България спечели общо 22 отличия на световния конкурс Vinalies Internationales

Златни медали за българското вино Kabile във Франция
4112 ~ 2 мин. четене
Автор: Вила Ямбол

България спечели общо 22 отличия на световния конкурс Vinalies Internationales, провел се в началото на месеца в Париж. Безспорен първенец сред победителите е серията Kabile, която се закичи със 7 от общо 9-те отличия за най-старата българска изба на „Вила Ямбол“. Три от медалите са златни – за Kabile Шардоне 2019, Kabile Сира 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2014.

„Вила Ямбол“ печели и шест сребърни отличия от конкурса. Четири от тях отново са за същата серия - за Kabile Сира Резерва 2015, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2017, Kabile Мавруд и Каберне Совиньон 2016 и Kabile Розе 2019.

Още сребърни отличия грабнаха тероарните вина Vineyards Selection – за купажното вино от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо от микрорайон Тенево, отлежало 16 месеца във френски дъбови бъчви и за сирата от микрорайон Тополица, отлежало 12 месеца във френски барици. Те са създадени с много грижа в собствена работилница на „Вила Ямбол“ за рециклиране и производство на бъчви.

С пет отличия от Vinalies Internationales 2020 се прибра и родната изба от Съединение – New Bloom Winery. Овациите на журито спечели тяхното Шардоне от реколта 2017, което грабна златен медал в серията PIXELS и сребърен медал – в серията Face to Face. Същите марки на производителя взеха сребърни отличия и за своите розета 2019, а PIXELS Сира – за виното от реколта 2017 година.

Вината от серията Kabile носят послание за любовта към земята и грижа за плодородните лозя. Не случайно, името на античния град Кабиле, и култът на древните траки към богинята Кибела са вдъхновили названието на марката. Сред предимствата на „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството на любимите на всички българи популярни сортове, като  Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд.

Конкурсът Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха близо 3000 вина от целия свят. Те бяха оценявани в рамките на пет дни от 126 чуждестранни и френски винени експерта, които според правилата на конкурса са разпределени съответно 60 към 40 в полза на чуждестранните експерти.

Подкрепи Economic.bg