Азербайджан проучва възможностите за участие в газов хъб „Балкан“

По план анализът трябва да приключи до края на второто тримесечие на 2019 г.

11:26 02.01.2019

Азербайджанската държавна петролна компания SOCAR започва детайлно проучване на възможностите за участие в газоразпределителния пазар на България. Това каза пред изданието Trend ръководителят на дружеството Мурад Гейдаров.

Изказването идва седмица, след като „Български енергиен холдинг” (БЕХ) пусна обществената поръчка за газов хъб „Балкан”. Тя обаче е под условие и зависи от това дали има кандидати, които желаят да ползват капацитета. Припомняме, че стойността ѝ е 2.286 млрд. лв. без ДДС.

„Ние задълбочено изучаваме концепцията за балканския газов хъб, разработена съвместно от българското правителство и Европейската комисия. Освен това, след призива на българския премиер, нашата компания започна да проучва техническите и търговски предпоставки за нашето възможно присъствие в България. В момента започваме детайлно проучване, което планираме да приключим до края на второто тримесечие на 2019 г.", каза той.

Гейдаров коментира и участието на SOCAR в разширяването на газохранилището „Чирен” в България. Той заяви, че компанията е участвала в търг за 3D сеизмични проучвания в газохранилището. „Търгът е завършен. SOCAR стана втори в търга и прекрати участието си в този проект. Но за нас това беше много ценен опит. За първи път SOCAR Balkan участва в търг за техническа работа в ЕС. Освен това успяхме да изпреварим някои европейски компании и заехме второ място, което само по себе си не е лошо за новодошла компания на пазара на технически услуги на ЕС”, каза той.

От изданието припомнят, че още през 2015 г. българското правителство представи пакет от проекти за енергийно сътрудничество с Азербайджан.

Припомняме, че интересът за участие на SOCAR в газификацията на българските градове бе заявен по време на среща в Баку между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев през януари 2018 г. Няколко месеца по-късно по време на среща между представители на азербайджанското дружество и българските институции стана ясно, че компанията е потвърдила намерението си да инвестира в газоразпределителната мрежа в България. Тогава представителите на газовата компания са поискаха от Министерство на енергетиката да им разясни въпроси, свързани с нормативната уредба при газоразпределението, помощите за домакинствата, избрали природния газ за енергиен източник, конкурентните предимства на газа спрямо други източници за отопление и други.

Газовият хъб зависи от азербайджанския газ

Трансадриатическият газопровод (TAP), който ще доставя газ от Азербайджан до Европа и ще конкурира руското гориво, ще бъде завършен през 2020 г. Той ще бъде свързан с газовата връзка с Гърция (IGB). Така доставките на азербайджански газ към България зависят от изграждането ѝ, което все още не е започнало. IGB е газопровод, който ще позволи на България да получи азербайджански газ, произведен от азербайджанското газово-кондензатно находище „Шах Дениз 2”.

България разглежда Азербайджан като един от основните източници на природен газ за хъб „Балкан” и за да не бъде спънат проектът от Европейската комисия, страната ни трябва задължително да има още един източник на газ, освен Русия. „Руският газ може да бъде един от източниците за българския хъб, но не е единственият източник, който се разглежда към момент”. Това коментираха от Европейската комисия през май тази година.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: газ | проучване | Азербайджан | хъб Балкан | СОКАР | socar