Колко печелят политическите лидери в 45 държави спрямо средния си сънародник

В подреждането е и българският президент Румен Радев

Лидерите на страните от Г-7 на срещата си през 2018 г. в Канада
Лидерите на страните от Г-7 на срещата си през 2018 г. в Канада
Снимка: Wikipedia
15:40 23.10.2018
Неравенството в доходите се разраства в много части на света, както в развитите, така и в развиващите се страни.

Тъй като по-голямата част от националния доход е насочена към все по-малка част от гражданите, това доведе в последните години до политически катаклизми, тъй като работещите избират промяна в статуквото.

Не е чудно защо се случва подобна тектонска промяна, подхранвана отчасти от вярването, че политиците остават незасегнати от ежедневните проблеми на хората, особено що се отнася до натиска на разходите за живот.

Тази таблица от компанията за човешки ресурси Adzuna показва годишната заплата на политическите лидери на 45 държави, сравнени със средната заплата в страната.

В подреждането, както е видно, присъства и българския президент Румен Радев, чиито доходи са малко над 3 пъти средните годишни доходи на българина.

От таблицата става видно, че някои политически лидери получават до 18 пъти повече средно за година от своите съграждани.

Несъответствието между горната и долната част на списъка е огромно, подчертава "Бизнесинсайдър".
Наскоро избраният южноафрикански президент Сирил Рамафоза печели $341 803, или почти 19 пъти повече от средния южноафриканец с доход от 18 193 долара, според изчисленията на Adzuna.

В другия край на спектъра китайският президент Син Дзипин, лидер на управляващата комунистическа партия, взема само $27 531 годишно, не много повече от средния китайски работник, който получава 23 345 долара годишно.

В Австралия министър-председателят Скот Морисън печели $527 854 за една година, около 6.4 пъти повече от средния работник. Той е на 16-о място в списъка, което го поставя на едно място зад американския президент Доналд Тръмп, но пред другите лидери на Г-7 като Шиндзо Абе (Япония), Тереза Мей (Обединено кралство) и Еманюел Макрон (Франция).

Adzuna използва официалните отчети за заплатите на съответните политици и сравнява резултатите с информацията от фондацията Wage Indicator Foundation. За средния доход на населението компанията използва данни от Световната банка, измерващи брутния национален доход на глава от населението през 2017 г.

Става ясно, че Тръмп получава годишна заплата от 555 450 долара, или 6,6 пъти повече от средния американец с доход от 83,8 хил. долара годишно.

Макрон получава 292 537 долара годишно, което е почти 5 пъти повече от средната заплата във Франция.

Тереза Мей е веднага след него с 282,6 хил. долара, или близо 5 пъти повече от заплащането на средния британец.

Руският президент Владимир Путин получава заплата 11 пъти по-голяма от тази на средния руснак.

Ангела Меркел взема 7 пъти повече от средния германец. 

Докато доходите на политиците могат да включват и други форми на приходи, различни от заплатите, а данните не измерват натрупаното преди да встъпят в длъжност имущество, списъкът дава широка представа за несъответствията в доходите между лидерите и избирателите по света.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заплати | доходи | политици | Румен Радев | лидери | неравенство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини