Audi изтегля от пазара първата си електрическа кола заради риск от пожар в батерията

Засегнати са над 1600 коли

11:48 11.06.2019
Луксозната марка Volkswagen AG - Audi, изтегля от пазара първия си изцяло електрически модел поради опасност от пожар в батерията.

Компанията обяви доброволно оттегляне на приблизително 540 коли от модела E-Tron SUV, продавани в САЩ, поради риск от проникване на влага в клетките на батерията, което може да предизвика пожар, каза говорителят Марк Данк. Засега няма случай на такъв инцидент или наранявания поради този дефект, който засяга общо 1644 коли, каза той.

E-Tron, който влезе в продажба в САЩ през април, е първият напълно електрически автомобил на Audi и един от първите сред вълната от претенденти от традиционните автомобилни производители, които искат да оспорят господството на Tesla Inc. 

И въпреки че електрическите превозни средства предполагат по-малко към злополуки или пожари, отколкото бензиновите автомобили, според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата - технологията на литиево-йонната батерия, която ги захранва, все още се развива и няма консенсус по безопасен дизайн на системата, пише "Форчън".

Audi заяви, че в световен мащаб има пет случая на повреда на батерията поради проблема с влагата. Компанията е започнала да се свързва със собствениците на E-Tron в САЩ от миналата седмица и ще осигури ремонт на колите до август.

От Audi съобщиха, че предлагат на E-Tron собствениците през това време да ползват под наем други коли и банкова карта за $800 за покриване на гориво, както и безплатна пътна помощ. Все още има обаче продадени коли от модела E-Tron, които не са засегнати от изтеглянето за продажба, се казва в изявлението на компанията.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобил | батерия | пожар | Audi | E-Tron SUV

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини