България е сред най-големите замърсители със серен диоксид в света

Страната ни е единствената държава от ЕС, която попада в топ 20

Снимка: Pixabay
13:06 19.08.2019
България е сред най-големите замърсители с емисии на серен диоксид в света, показва доклад на организацията "Грийнпийс", изготвен с помощта на данни от спътници на НАСА за 2018 г.

Страната ни се нарежда на 19-то място в света с 350 хил. тона серен диоксид, изхвърлен в атмосферата. Лидери по този показател са Индия, Русия и Китай. България е единствената държава от Европейския съюз, която попада в топ 20, сочат още данните от доклада, цитиран от bTV.

Според "Грийнпийс" основните замърсители със серен диоксид у нас са разположени в три района. Това са комплексът "Марица Изток", на който се дължат 2/3 от вредните емисии в България (205 хил. тона). Другите два са ТЕЦ "Бобов дол" (85 хил. тона) и Варна с дейността на "въглищна централа и химически индустриален комплекс" (60 000 тона).

За целите на изследването спътниците на НАСА са проследили кои райони отделят най-големи количества серен диоксид и кои райони са най-замърсени. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | доклад | Грийнпийс | замърсяване | серен диоксид

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини