Бизнесът иска от Теменужка Петкова мерки срещу рекордно скъпия ток в България

Средните цени у нас са двойно над средноеврепейските и тройно по-високи от тези в Германия и Франция

Снимка: Economic.bg/Архив
12:57 03.07.2019
Цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент „Пазар ден напред“ за доставка днес, 3 юли, е най-високата в Европа. За това алармират четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, в писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Базовата цена на мегаватчас е достигнала 195,40 лв., при цени на офпик и пик - съответно 144.08 лв. и 246.72 лв. Това ценово ниво надхвърля средноевропейското 2 пъти, а спрямо пазарите с най-развити икономики – Германия и Франция, превишението е 3 пъти.

Това отдавна не е изолиран случай само в един пазарен ден – сигнализирали сме многократно с конкретни данни. Системно от началото на 2019 г., или 183 последователни дни, средната цена на електроенергията за индустрията в България е по-висока от тази във вече споменатите Германия и Франция, а също така Австрия, Чехия, Словакия и Швейцария. Като се добавят доплащанията за преференциалните цени на т.н. „американски централи, се получава като краен резултат това, че българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа, пише в позицията на бизнеса.

Организациите припомнят на енергийния министър, че са предупреждавали многократно през последните седмици за това, което се случва. При настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите емисионни квоти, ако и допълнително се създадат условия за концентрация, респективно контролирано ограничено предлагане, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми, смятат работодателските организации.

При очаквано завишено търсене на електроенергия през „Пазар ден напред“, видно и от дневните търгувани обеми за първите три календарни дни на месеца, съответно 30.4 ГВтч, 31.3 ГВтч и 29.1 ГВтч. Този среднодневен обем от 30 ГВтч, сравнен със среднодневния обем от 21 ГВтч през предходната седмица за същия период, беше лесно прогнозируем и очакванията бяха да се посрещне с адекватно структурирано предлагане. Частично това бе постигнато за 1-ви и 2-ри юли, но след реализираните продажби на електроенергия, генерирана от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт през НЕК, за което бизнесът настояваше да не се прави, среднодневното предлагане бе съкратено с 2.5 ГВтч.

Както многократно сме подчертавали, именно в такава ситуация е важно адекватното управление на електрогенериращи мощности, съобразено с рационално предлагане. При постигнати цени, надминаващи 135.30 лв./МВтч (Решение на КЕВР № Ц-19 от 01.07.2019 г.), че и 147.87 лв./МВтч (по разчети на ръководството на ТЕЦ „Марица изток-2“, съгласно заявление от 29.03.2019 г.), както и отчитайки разполагаемите мощности на дружеството, основателен е въпросът защо ТЕЦ „Марица изток-2“ не осигури „дефицитните“ 100 МВт мощност. Обръщаме внимание и на изричната препоръка от страна на КЕВР по отношение на това държавно дружество да е активно на пазара на електроенергия при цени, надхвърлящи 93.33 лв./МВтч, пише в позицията.

Остава актуален и многократно поставяният от нас въпрос за осигуряването на капацитети за адекватен внос на електроенергия именно в такива случаи – както за целите на интрадей търговията, така и за обезпечаване на ликвидност за сегмент „Пазар ден напред“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Теменужка Петкова | свободен пазар | цена на тока

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини