Еразъм+ ще финансира обмена между ЕС и Великобритания при Brexit без сделка

Всички дейности в рамките на настоящата програма, започнали преди 30 март,ще бъдат финансирани до приключването им

Снимка: Pixabay
Съществуващите схеми за мобилност с образователна цел между Обединено кралство и ЕС ще бъдат финансирани до приключването им, става ясно от съобщение на Европейския парламент. 

Предложените нови мерки бяха обсъдени от Комисията по култура и образование и Европейската комисия, които са за непредвидени обстоятелства по програмата Еразъм +. Комисията по култура ще подкрепи продължаване на финансирането по всички текущи дейности по мобилност с образователна цел в случай на излизане на Великобритания от Блока без споразумение. 

Предложената разпоредба постановява, че всички дейности по мобилност в рамките на настоящата програма Еразъм +, започнали преди 30 март 2019 г.,ще бъдат финансирани до приключването им (в рамките на максимум 12 месеца). Това включва британските студенти, стажанти и персонал, включени в дейностите за мобилност в страните от ЕС и обратно. 

Представители на Европейската комисия заявиха, че това решение няма да има отражение върху бюджета, тъй като общият бюджет на програмата вече е одобрен в рамките на текущия дългосрочен бюджет. 
Законодателството обхваща 14 000 студенти от страни от ЕС и 7000 британски студенти. За да може тази разпоредба да бъде приета и да влезе в сила преди 30 март 2019 г., Комисията ще следва опростена процедура. 

Във вторник бяха внесени две изменения на предложението на Европейската комисия, които подчертават, че този нов закон ще се прилага само в случай на Brexit без сделка.

Очаква се гласуването да се проведе на следващото заседание на Комисията на 20 февруари, а гласуването в пленарна зала ще бъде през март. Законодателният акт следва да бъде публикуван преди датата на оттеглянето на Обединено кралство. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | програма | Еразъм | Brexit | студенти | мобилности

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини