ЕС предоставя на България общо €14 млн. за чумата по свинете

Парите предимно ще се използват за обезщетяване на стопаните, чиито регистрирани прасета бяха евтанизирани

20:49 06.08.2019
Общо 14 млн. евро ще предостави ЕС на Европа за справяне с африканската чума по свинете. В рамките на 7 дни ще бъдат отпуснати 2.0 млн. евро, които ще бъдат използвани за дезинфекция, дезинсекция и дератизации. Впоследствие до месец страната ни ще получи още 11 млн. евро, които ще се използват да се изплатят обезщетенията на стопаните, чийто регистрирани прасета бяха евтанизирани.

Това окончателно договореното от земеделския министър Десислава Танева, която по-рано днес се срещна с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Зам.-министърът на земеделието Янко Иванов поясни, че това са само част от сумите, които страната ни ще поиска от ЕС.

По думите му стопаните на нерегистрирани прасета, отглеждани в т.нар. „заден двор“ не подлежат на обезщетение по закон, но ще получат, обещаната от премиера Бойко Борисов помощ в размер на 300 лв. на стопанство, за да почистят и дезинфекцират дворовете си. Иванов отговори на обвиненията, които БСП отправи към държавата в провела се по-рано днес пресконференция. Едно от тях беше, че не се използва целият наличен ресурс от ветеринарни лекари и на места липсва такова обслужване.

„Това не е истина. Ние имаме 1100 ветеринарни лекари, които практикуват частно. БАБХ има договор с тях. Ние имаме във всяка една точка ветеринарномедицинско обслужване. Друг е въпросът дали стопаните се обръщат към тях, дали имат сключени договори“, опроверга думите на Нинова, зам.-министърът и подчерта, че извънредният брифинг не е в отговор на пресконференцията на левицата.

Иванов коментира като нормален пика на Африканската чума именно в този сезон и това се дължи на факта, че в момента има  активна селскостопанска дейност, гората е пълна с диви прасета. „Изобилието от диви прасета в комбинация със свинекомплекси и лични стопанства без никаква биосигурност е предпоставка за разпространение на заразите. Ние предприемаме необходимите мерки – те не се наша приумица, те са в правилника Световната организация за животните“, заяви Янко Иванов.

Той изрази притеснение от факта, че темата с Африканската чума се политизира. „Той засяга националната икономика и сигурност и тук политически заигравки не бива да има“, заяви зам.-министърът.

Зам.-министърът каза още, че сега борбата продължава с това да се унищожи източникът на заразата. Според него това са болните животни и местата, където те са били в контакт. Иванов каза, че мерките в това отношение са загробване и дезинфекциране и те важат както за свинекомплексите, така и за частните стопанства. „Другата стъпка е да направим така, че да не излагаме на риск здравите и незаразени територии на риск от заразяване. Това са всички онези ограничителни мерки по отношение на придвижването на животни и продукти от свине от заразените райони към здравите“, посочи той и добави, че третата мярка ще бъде изкореняване на болестта, но това ще се случи когато инфекцията бъде локализирана.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | земеделие | селско стопанство | свине | прасета | Европейски съюз | свиневъдство | чума | Янко Иванов | африканска чума | Десислава Танева | Витянис Андрюкайтис

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини