Гърция с драконовски мерки срещу пушенето

Премиерът Мицотакис поведе лична война срещу цигарите

Новото гръцко правителство въведе драконовски мерки срещу дима. Властите започват засилен контрол по съществуващия от 10 години закон, който забранява пушенето на закрито. На теория законът е много строг с високи глоби, на практика почти не се прилага. Оправданието е, че Гърция е туристическа страна и властите трябва да си "затварят очите" за нарушенията. Сега обаче почитателите на традиционното кафе с цигара имат срещу себе си хора с власт и заклети непушачи. Премиерът Кириакос Мицотакис и министърът на здравеопазването - бившият спортист Кикиляс.

Още преди първото заседание на Министерския съвет, премиерът разпоредил да се махнат всички места за пушене в сградата, съобщава БНТ. След това възмутени депутати - непушачи съобщили, че в парламента има прекалено много места за любителите на цигарите. В пресцентъра вече не се пуши дори на балкона.

На първата си визита в Кипър гръцкият премиер направи дипломатично забележка на кипърския президент срещу тютюнопушенето.

От лична кауза "спрете цигарите" по нареждане на премиера започна да се прилага строго закона с глоби от 50 до 500 евро. Полицията е получила нареждане за контрол. Отнемат лицензи на заведения. След 10 години законът ефективно влиза в действие.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | тютюнопушене | забрана | контрол | пушене | Кириакос Мицотакис | тютюнев дим

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини