Google Maps стартира „инкогнито“ режим

Гигантът демонстрира желание за подобряване на потребителската неприкосновеност

Снимка: Pixabay
17:53 03.10.2019
Google добави нови защити за поверителност на потребителите си тази седмица. Във вторник компанията обяви няколко нови функции, сред които инкогнито режим за едно от най-популярните си приложения Google Maps. Новите функции за поверителност са част от продължаващия процес по подобряване защитата на потребителските данни, който компанията стартира преди време.

Гигантът също така добавя опция за автоматично изтриване на историята на сърфиране в YouTube. А на потребителите на виртуалния асистент Google Assistant се дава възможност да изтрият аудио записите си, предава Fortune. 

Режимът „инкогнито“ е популярен сред потребителите на уеб браузъра на Google – Chrome, а наскоро пуснатата функция на YouTube за автоматично изтриване на историята вече е налична и в други приложения и услуги, притежавани от корпорацията. 

Обновяването на функционалностите за поверителност идва на фона на надигналото се обществено мнение срещу гиганти като Google и Facebook, които използват данните на своите потребители, за да си осигуряват приходи. Въпросът придобива значимост и фокусира вниманието и на регулаторните органи заради нерегламентираните начини за събиране на информация за аудиторията. 

„С развитието на технологията се увеличават и очакванията на хората за сигурността и неприкосновеността на личния живот“, казва в изявление Ерик Миралия, директор на Google за управление на продукти за защита на личните данни и защита на данните. 

Въпреки нововъведенията за поверителност потребителите не са напълно защитени. При включване на режим „инкогнито“ в Google Maps например се задейства съобщение, в което се посочва, че той „не влияе върху това как вашата активност се използва или записва от интернет доставчици, други приложения, гласово търсене и други услуги на Google”. 

Режимът е достъпен от началото на октомври, но засега само за Android устройства. Google казва, че функцията ще бъде налична в приложението за iOS скоро.

Отвъд тези промени, Google добави нов инструмент за управление на пароли, който информира потребителите дали техните тайни комбинации са били компрометирани. Гигантът също така наскоро подобри функционалностите на Google Assistant. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | данни | сигурност | google maps | режим | инкогнито

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини