Ипотечният дълг в САЩ надхвърли предишния рекорд от 2008 г.

През второто тримесечие ипотечният дълг в страната възлиза на 9.4 трлн. долара

Ипотечният дълг на САЩ достигна рекорд през второто тримесечие, като надвиши пика си от 2008 г., когато започна разгръщането на глобалната финансовата криза. По данни на Федералния резерв в Ню Йорк ипотеките са се увеличили със 162 млрд. долара през второто тримесечие и салдото вече достига 9.4 трлн. долара, пише WSJ.

Предишният рекорд беше поставен през третото тримесечие на 2008 г., когато достигна 9.3 трлн. долара. В доклада на Фед се подчертава, че ипотечният дълг представлява основната част от вътрешния дълг на САЩ, който сега достига връх от 13.9 трлн. долара.

Ипотеките са най-големият компонент на дълга на домакинствата.

„Голямата картина е, че когато гледате ипотеките, които са най-голямата част от домакинския дълг, все още изглежда доста здравословно“, казва Майкъл Фероли, главен американски икономист в JPMorgan Chase, отбелязвайки, че домакинският дълг наистина е нараснал, но и доходите на хората са се увеличили.

Ипотечният дълг на американците намаля с около 15% от пика през 2008 г. до второто тримесечие на 2013 г., след което бавно започна да се покачва.

И все пак, картината на дълга на домакинствата е много по-различна през 2019 г., отколкото преди 11 години, тъй като стандартите за кредитиране са по-строги и по-малка част от дълга е проблемен.

По-рано икономистите отбелязаха, че една от основните причини за световната финансова криза от 2008 г. е сривът на ипотечния пазар в САЩ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредити | дълг | САЩ | Федерален резерв | финансова криза | световен дълг | ипотечен дълг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини