Лирата поскъпна след данните за бюджетния излишък в Турция

Вчера турската валута претърпя срив заради данни за по-голям от очакваното спад в индустриалното производство

Снимка: Pixabay
12:11 15.02.2019
Турският финансов министър Берат Албайрак обяви, че за януари страната му е отчела бюджетен излишък от 5.1 млрд. турски лири (859 млн. евро). Освен това югоизточната ни съседка е регистрирала 12.4 млрд. лири (2.1 млрд. евро) основен излишък, който не включва лихвени плащания. Албайрак подчерта, че през първия месец на годината Турция значително е увеличила бюджетния си излишък на фона на предходни месеци.

Новината, публикувана от турския финансов министър в Twitter, се отрази позитивно върху курса на турската лира, който през вчерашния ден претърпя срив заради данни, че индустриалното производство на югоизточната ни съседка през декември 2018 г. се е понижило с повече от очакваното. Също така това беше четвърти пореден месец на спад в промишлената продукция.

Към 12 ч. българско време обаче, благодарение на данните за бюджетния излишък, курсът на турската лира бележеше ръст както спрямо този на долара, така и спрямо този на еврото.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | Берат Албайрак | турска лира | бюджетен излишък | курс на турската лира | валутна криза в Турция