Малък исландски остров с шестима жители е обявен за най-добрия в света

Той обаче е популярна туристическа дестинация

Флати
Флати
Снимка: Wikipedia
20:57 03.10.2019
Сайтът Big 7 Travel, който предоставя градски пътеводители, публикува списък с 50-те най-добри острова в света за 2019 г. Той съставя класацията на база анкети сред читатели, преглед на предишно отразяване в медиите и опита от пътуванията на собствените му служители.

Остров Флати (Flatey), малка частичка земя в залива Breiðafjörður край западния бряг на Исландия, заема първото място. Някога той е бил популярна спирка по търговските пътища, но сега е по-популярен сред посетителите през лятото и има само шепа жители, които живеят там целогодишно, според Guide to Iceland, пише "Бизнесинсайдър".

Флати е единственият обитаем остров от общо 3 000 в залива Breiðafjörður, според Iceland Travel.И е съвсем малък -  с дължина 1.2 мили и ширина една миля.

Името "Flatey" се превежда като "плосък" (от англ. - flat), тъй като островът няма хълмове и височини, а е равнинен.

Въпреки малкия си размер, той някога е бил гъсто населен от рибари, както и от хора, занимаващи се с търговия в целия регион, според Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

Островът също е мястото на първата библиотека на Исландия и историческа църква, наречена Flatey Church.

През зимата най-много шестима души живеят във Флати, според Visit Westfjords, пътеводител за фиордите в западната част на Исландия. Населението обаче се увеличава през топлите месеци, тъй като хората, които имат летни домове там, идват на гости. Туристите се стичат във Флати по едно и също време, като Исландският туристически съвет преценява, че островът е достигнал близо 9 000 посетители през 2017 г.Една от причините островът да стане по-населен през лятото е поради моделите на миграция на птиците. Той е дом на над 50 гнездящи вида птици, което го прави популярна дестинация за наблюдението им.

Птиците мигрират във Флати през април и отново тръгват през септември, според Extreme Iceland, туристическа компания, която предлага пътувания за наблюдение на птици в Исландия.

Островът може да е с малки размери, но богат на биоразнообразие. Той също има над 230 вида листни растения, както съобщава ЮНЕСКО, а също и животни, например овце.

До него може да се стигне с ферибот. Посетителите трябва да го хванат от Стикишолмур (Stykkishólmur) или Brjánslæku, Исландия, на западния бряг на страната, според Guide to Iceland. Колите не са разрешени на острова, така че туристите и жителите могат да разчитат само на краката си за придвижване.

Има малък хотел за посетители на острова, който предлага закуска на шведска маса за гости и гледка към океана, според обявата му в Booking.com.

Островът е и сцена на множество филми.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | остров | Исландия | Флати

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини