„СофКънект“ планира изграждането на стартъп град до Летище София

Третият терминал ще е готов до 2030 г.

„СофКънект“ планира изграждането на стартъп град до Летище София

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Консорциумът "СофКънект", който беше избран  за концесионер на Летище София, обяви че планира изграждане на бизнес хъб за стартъпи до аеропорта. Компанията бе избрана за концесионер на летището за 35 години, но все още не е подписала договор. Причината е обжалването на процедурата от останалите четирима кандидати и изчакването на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

 „Имаме идея да използваме опита от летището ни в Мюнхен. До него развихме стартъп град, който днес е най-голямото работно място в Бавария с 38 000 служители и около 500 компании. За целта предвиждаме да заделим площ до Летище София, която да бъде отдадена на инвеститори за изграждане на офисни и търговски площи, които да привличат стартъп компании“. Това заяви говорителят на "Меридиам" Стефан Верман в интервю за Mediapool.

Той обясни още, че стратегията за развитието на софийското летище ще се извършва на няколко етапа. По думите му през първите две години от концесията ще се направи основен ремонт на двата терминала и ще бъде построен нов паркинг. Ще се наблегне и на засилването на сигурността по време на паспортния контрол на пътниците за международните полети, чрез допълнителни филтри. „Това обаче няма да стане за сметка на образуването на опашки, а напротив - целта е пътниците по-бързо да преминават през контрола“, категоричен е Верман. „Ще има и преконфигурация на ръкавите на самолетите“, добави още той.„Следващият етап е развитие на летището до 2030 г. и тогава ще бъде изграден новият Терминал 3, а сегашният Терминал 1 ще бъде изведен от експлоатация. Всичко това по никакъв начин няма да нарушава работата на летището“, обясни говорителят на "Меридиам". 

„Новият терминал ще се намира непосредствено от лявата страна на Терминал 2 и ще минава покрай контролната кула за управление на полетите. Тя ще предоставя възможност за директно качване в самолета през ръкав, както и отиване пеш до него за нискобюджетните авикомпании“, обясни Верман.

По време на реализацията на третата фаза на проекта консорциумът предвижда  разширяване на Терминалите 2 и 3 и изграждане на нов карго терминал на мястото на Терминал 1. „Целта ни е да превърнем летището в притегателен център за столичани с ресторантите, магазините и забавленията, които ще предлага“, допълни Стефан Верман.

Консорциумът "СофКънект" се състои от международния фонд "Меридиам", който държи 99% в обединението. Останалият 1% е на австрийската строителна компания. Френско-германският консорциум  спечели състезанието за Летище София“  с комплексна оценка от 86.12 точки. Техническото им предложение получи максималните 100 точки. Годишното им концесионно възнаграждения е 24.54 млн. евро и беше третото най-голямо като сума и второ като процент от бъдещите приходи на летището – 32%, а обещаните инвестиции са в размер на 608 млн. евро – най-малките от всичките петима участници в процедурата.
Коментари: 0