София изгуби и битката за седалище на Европейския орган по труда

Братислава получи 15 от общо 28 гласа

12:26 13.06.2019
Европейският орган по труда няма да бъде в София, а в Братислава, става ясно от съобщение на Съвета на ЕС. Българската столица не успя да събере достатъчно гласове, а Братислава получи 15 от общо 28 гласа и победи конкурентите си София (България), Никозия (Кипър) и Рига (Латвия).

Преди година София бе кандидат и за седалище на Европейската агенция по лекарствата, но отпадна още при първото гласуване. Победител в третия кръг бе Амстердам.

По-рано Европейската комисия направи задълбочен анализ на всяка една от кандидатурите, като основните критерии бяха географски баланс, най-ранна дата за започване на работа на новата локация, достъпност, наличие на адекватни учебни заведения за децата на служителите и добри възможности за труд, медицински и социални грижи за семействата им. 

Европейският орган по труда помага на страните членки да гарантират правата на работниците и гражданите, както и да имат равен достъп до възможности за заетост и социална закрила в трансгранични ситуации. Целта на институцията е да осигури прозрачност за предприятията относно местните трудови стандарти в целия вътрешен пазар.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | гласуване | Братислава | Съвет на ЕС | Европейски орган по труда