„Струма“ край Дупница ще е затворена по-дълго от обявеното

Първоначално АПИ прогнозираше да пусне движението до 2-3 седмици, сега срокът нараства до 45 дни

Снимка: Стопкадър/Nova
16:58 19.08.2019
Поне месец и половина ще продължи ремонтът на виадукта от магистрала "Струма" след Дупница в посока Кулата. Това заяви пред БНР инженер Димитър Назърски, член на работната група за оценка на щетите и преценка на необходимите дейности, в която са включени експерти от Университета по архитектура строителство и геодезия. Съоръжението бе повредено от пожар, който пък бе предизвикан от горенето на отпадъци, складирани под моста.

"Изпитванията започнаха. В общи линии ние имаме за задача, както се казва, да поставим диагнозата на болния, след което тези данни от проведените изпитвания ще бъдат предоставени на проектантите на мостовото съоръжение, които ще предприемат своите конструктивни мерки за възстановяване на проектната носимоспособност, надеждност и дълготрайност", обясни пред БНР инж. Назърски.

Той обясни, че има няколко колони, на които бетонът и армировъчната стомана са засегнати по-тежко от пожара. "Очевидно температурата е минала 800 градуса. За щастие в гредовата система на моста това топлинно въздействие е по-слабо, но все пак и там ще продължим да изследваме. Проблемната ситуация е силно изразена в колоните по посока към Кулата. Другите са в по-добро състояние. Моето скромно мнение е, че минимум месец и половина, а може би два ще отнеме възстановяването на този мост, който е по посока към Кулата“, обясни специалистът.

Назърски прогнозира, че движението в посока София ще бъде пуснато по-скоро, „може би в рамките на 2-3 седмици“.

Движението в участъка Дупница-Бобошево е отклонено през стария път - по Е-79.

Окръжната прокуратура в Кюстендил повдигна две обвинения на управителя на фирмата, стопанисваща пункта за вторични суровини, който изгоря под виадукта. Кольо Илиев е обвинен за увреждане на околната среда и за безстопанственост и неосъществен контрол, довели до пожара, съобщиха от прокуратурата в Кюстендил. Ако обвинението бъде доказано, санкцията по закон е от 2 до 8 години затвор. Наложена му е мярка парична гаранция от 5 хил. лв. Той няма право да напуска страната.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: магистрала | Струма | магистрала Струма | пожар на Струма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини