Цените и обхватът на тол системата трябва да станат ясни в началото на есента

Реалното тестване на системата ще започна на 16 август

12:51 25.06.2019
Обхватът и тарифите на тол системата ще станат ясни в началото на есента. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 

„Във връзка с тарифирането ще има промяна в Закона за пътищата. Крайният вариант на обхвата и тарифите ще стане ясен около месец-два след 16 август“, уточни Нанков при представяне на техническите специфики на тол системата.По негови думи първоначално обхватът на толуването ще бъде редуциран до не повече от 6 хил. км. В предложението на ресорното министерство тол такси трябваше да се плащат за 12 хил. км, включително магистрали, първокласни, второкласни и част от третокласните пътища. Нанков уточни, че тези 6 хил. км ще обхванат основно магистрали и частично пътища от първи и втори клас.

По думите на директора на Националното тол управление проф. Олег Асенов на 16 август ще има реална готовност за стартиране на тестовете на системата.„Хубавото на тол системата е, че факторът време, прекарано в страната, ще бъде минимализиран. С бъдещата тол система пътуването в рамките на страната, т.е времето, което превозното средство ще прекарва в страната, няма да бъде водещо“, коментира Нанков.

Ресорният зам.-министър коментира и тол звеното. "За тази година от създаването му е свършен голям обем от работа, имаме оборудвани помещения - стая за контрол, диспечерски пункт, кол центрове, сървър за управление и други звена за надеждното функциониране на системата“, обясни той. В Националното тол управление работят 629 служители, от които 68 администрация, а останалите са заети с оперативни дейности. Асенов обясни, че е разработен специален тол калкулатор, който ще бъде качен на сайта bgtoll.bg. С него всеки превозвач ще може да изчисли колко ще му струва преминаването по даден маршрут. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | превозвачи | такси | тестове | МРРБ | тол система | транспортен бранш | Петя Аврамова