България купува от Китай маски и респиратори за 6 млн. лв.

Парите за сделката се осигуряват по европейската Оперативна програма „Региони в растеж“

Снимка: Министерски съвет
14:21 27.03.2020

Българското правителство одобри договор за закупуването на предпазни маски и респиратори от Китай на обща стойност 6 млн. лева. Средствата се осигуряват по Оперативна програма „Региони в растеж“. 

България купува 1 176 770 броя предпазни маски на стойност 1.4 млн. евро и 50 респираторни апарата на стойност 1.5 млн. евро – или за общо 2.9 млн. евро (6 млн. евро).

Предпазните маски ще бъдат предоставени на служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Респираторните апарати ще бъдат предоставени на лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19.

На извънредното си заседание днес правителството одобри договора с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставката на личните предпазни средства и медицинската апаратура. Очакванията на Министерството на здравеопазването са в кратки срокове договорът да бъде подписан и доставката да пристигне в България.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | маски | ОПРР | респиратори | договор за маски и респиратори