ЕС одобри €3.2 млрд. държавна помощ за иновации при батериите

Очаква се да бъдат инвестирани още €5 млрд. частни пари за преосмисляне как се произвеждат батериите

Снимка: Unsplash
12:47 09.12.2019

Европейската комисия одобри отпускането на 3.2 млрд. евро държавна помощ от седем държави членки за изследвания и иновации в областта на батериите.

Одобрението на изпълнителния орган на ЕС се отнася до проекти в Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша и Швеция за насърчаване на научните изследвания и преследването на иновации в сферата на батериите, която е общо европейска приоритетна тема.

Публичното финансиране в размер на 3.2 млрд. евро се очаква да отключи допълнителни 5 млрд. евро под формата на частни инвестиции. Приключването на проектите в седемте страни членки е планирано да се случи до 2031 г.

„Производството на батерии в Европа е от стратегически интерес за нашите икономика и общество, тъй като в него има голям потенциал по отношение на екологичната мобилност и енергетика, създаването на работни места, устойчив икономически растеж и конкурентоспособност“, коментира Маргрете Вестагер, зам.-председателят на ЕК, която отговаря за конкурентоспособността. „Одобрената държавна помощ ще гарантира, че тези важни проекти ще могат да продължат, без неоправдано ограничаване на конкуренцията“, добави тя.

Според изявлението на ЕК общоевропейски проект в областта на батериите включва „амбициозни и рисковани“ изследвания и разработки по цялата верига за производство на батериите – от добива и преработката на суровините, производството на напредничави химически съединения, проектиране на батерийни клетки и тяхното интегриране в интелигентни системи. Ще бъде  проучен и процесът на рециклиране и повторно използнане на използваните батерии.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: електромобили | иновации | батерии | Европейска Комисия | Европейски съюз | електрическа мобилност | изследвания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини