Google пусна радар за социално дистанциране

Приложението Sodar е достъпно през браузъра и няма нужда да се изтегля

Снимка: Google
21:21 29.05.2020
Във време, когато има приложения за едва ли не всичко, се появява и новият продукт на Google – Sodar, своеобразен радар за социално дистанциране. Той цели да помага на хората да спазват социална дистанция и да стоят достатъчно далеч от останалите, поне докато гледат в телефона си. 

Правителствата и здравните агенции по целия свят препоръчват на хората да стоят далеч едни от други, за да се намали опасността от разпространението на коронавируса. Минималните отстояния варират на различните места, но стандартът обикновено е два метра.

Освен ако човек не носи своя собствена измервателна пръчка, трудно може да си представи какво всъщност означава тази дължина.

Приложението Sodar използва технология за добавена реалност, а любопитното е, че за да бъде използвано, не е нужно човек да го изтегля на телефона си. Достатъчно е да посети сайта, отваряйки го през Chrome. След това трябва да позволи триизмерен изглед и да насочи визьора на камерата си към земята. 

Приложението ще покаже пръстен около вас, който маркира 2 метра във всяка посока. 

Браузър приложението обаче работи само с устройства, които поддържат технологията WebXR чрез Chrome. Това означава, че то не работи за iPhone. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | приложение | социална дистанция | Sodar