Какво може да предприеме ЕС за борба с коронавируса и какво не?

ЕК ще даде 232 млн. евро за борба с болестта на глобално ниво

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен
Снимка: БТА

Избухването на коронавируса в Северна Италия предизвика паника на територията на Европейския съюз, защото дотогава епидемията беше предимно в Китай, пише Reuters.

ЕС координира действията на своите 27 държави членки, но няма силата да оказва влияние върху местните им политики, тъй като те притежават изключителна компетентност относно здравни мерки, ограничения за пътуване и надзор.

Политиките, които ЕС може да предприеме, и тези, за които няма правомощия:

Пътуване

Повечето от държавите в ЕС са членове на отворените граници на Шенгенската зона, което позволява пътници и стоки да преминават през тях без проверки.

Правителствата могат да въведат временен контрол в случай на извънредни ситуации, какъвто имаше по време на миграционната криза през 2015 г. Тези мерки ефективно ограничават трансграничните пътувания и изискват изпълнителната власт на ЕС и Европейската комисия да бъдат уведомени. Засега нито една държава от ЕС не е предприела тази мярка за сигурност.

Въпреки това, много от тях издадоха съвети как да се пътува, за да предупредят населението си да не предприема пътувания до засегнатите райони, включително до Северна Италия, освен ако не е твърде наложително.

Понастоящем Франция е единствената държава от ЕС, която наложи двуседмична карантина за хората, които се връщат от огнищата на епидемията в Италия.

Няма препоръка в целия ЕС относно пътуванията, тъй като това остава национална компетентност, но Европейската комисията заяви, че ще разработи информационни материали за пътуващите до и от зоните с висок риск.

Надзор и превенция

ЕС може само да призовава държавите членки да споделят информация за епидемията на тяхната територия, но няма право да налага общи мерки за мониторинг.

Държавите решават колко тестове са необходими, за да се провери разпространението на болестта. Италия провежда много повече тестове в сравнение с други държави от ЕС, което отчасти може да обясни по-големия брой случаи на заболели там.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), предоставя насоки за оценка на риска и предотвратяване на инфекции. Комисията би могла да предложи съвместни поръчки за маски за лице и други предпазни средства, за да намали риска от евентуален недостиг.

Пари

ЕС използва бюджета си, за да помогне за предотвратяване и ограничаване на разпространението на коронавируса.

Тази седмица ЕК обяви 232 млн. евро за борба с болестта на глобално ниво. Половината от тях са насочени към Световната здравна организация (СЗО), а 100 млн. евро от тях ще бъдат изразходвани за медицински изследвания за създаване на ваксини, лечение и способи за диагностика.

ЕС е покрила разходите за репатриране на граждани на ЕС от засегнатите от вируса райони в Китай и Япония.

ЕК вероятно ще позволи на страните от Съюза, засегнати от епидемията, да харчат повече за справяне с извънредната ситуация, правейки компромис с фискалните правила на ЕС.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | ЕК | коронавирус | Северна Италия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини