Менда Стоянова: Регулациите за Airbnb няма да оскъпят услугата

Всеки, който извършва търговска дейност, следва да отчита приходи и да плаща данъци, категорична е тя

Снимка: Economic.bg/Архив
11:35 27.11.2019
Поправката в Закона за туризма, според която всички апартаменти от онлайн платформи като Airbnb и Booking трябва да се регистрират, няма да се отрази на потребителите и услугите няма да поскъпнат. Това каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя коментира в парламента общото ѝ предложение с Валери Симеонов, вкарано между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, пише „Фокус“.

„Искам да успокоя всички хора, които правят този бизнес, че нямаме за цел да увеличаваме тяхната административна тежест. Нещо повече, в настоящия Закон за туризма всички те са били длъжни преди да осъществяват тази дейност да се категоризират и впишат в националния регистър за местата за настаняване“, каза още Менда Стоянова.

Председателят на Бюджетната комисия отбеляза, че има сериозно разминаване в броя на предлаганите легла и броя на записаните в националния регистър на местата за настаняване. Според нея голяма част от тази разлика се дължи на услугите в сивия сектор, които не плащат данъци.

„Някои са го превърнали в бизнес, който трябва да бъде регистриран и по ДДС. Това не е икономика на споделянето. Всяко лице, което извършва търговска дейност, следва да отчита приходи и да плаща съответните данъци“, подчерта депутатът.

Припомняме, че Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) внесоха предложения за нормативна промяна, според които даването на апартаменти и стаи под наем, които не са регистрирани според Закона за туризма, през платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Facebook, се забранява.

Ден след това от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) заявиха, че според тях предложените промени поставят нови свръхрегулации в туристическия сектор.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: услуги | регулации | административна тежест | Менда Стоянова | Airbnb

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини