Иван Нейков: Вторият осигурителен стълб е не по-малко сигурен от първия

Бившият социален министър подчерта, че частните пенсионноосигурителни дружества се регулират много строго

10:59 14.11.2019
Не трябва да се противопоставят първия и втория стълб на пенсионноосигурителната система, тъй като нито един от двата не е по-сигурен от другия. Това стана ясно от коментар пред bTV на бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков. Думите му дойдоха по повод опасенията, че първите допълнителни пенсии от частните пенсионноосигурителни дружества ще са по-ниски, отколкото ако човек се е осигурявал изцяло в НОИ.

„Размерът на пенсията във втория стълб зависи от това какви вноски са правени в годините, от работника или от работодателя, колко години са правени тези вноски и как се управлявани тези пари. Във всеки случай осигуряващият се трябва да е наясно и да след вноските си в пенсионния фонд“, коментира Нейков. „Не може да се прави сравнение между пенсия от първия стълб, за която са правени вноски 40 години, и пенсия от втория стълб, за която са правени вноски 20 години и то три пъти по-малки от тези в първия стълб“, допълни той.

По думите му не е вярна тезата, че докато парите, събрани по първия стълб в държавното обществено осигуряване (ДОО), са сигурни, то за парите в втория стълб не е сигурно „какво ще направи секретарката.

„В различните пенсионни фондове са събрани 15 млрд. лева. Близо 3 млрд. лева от тази сума са от управлението ѝ“, обясни бившият министър и настоящ председател на Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП). Той добави, че също така не са верни внушенията, че парите на хората във втория стълб ще бъдат изядени от такси, тъй като има законодателство, което строго регулира дейността на пенсионните фондове.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Иван Нейков | социални осигуровки | втори стълб | първи стълб | пенсионноосигурителни дружества | допълнителни пенсии | втори пенсии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ