Олимпиадата в Токио е застрашена от коронавируса

Австралия заяви, че нейните спортисти няма да се състезават, ако има риск за здравето им

Снимка: tokyo2020.org

Страховете, че коронавирусът е на ръба да се превърне в глобална пандемия, предизвикаха опасения за предтоящите Летни Олимпийски игри в Токио. Безпокойство има, въпреки коментара на Международния олимпийски комитет (МОК), че няма „План Б“ и събитието ще продължи, както е планирано, пише Reuters.

Пет месеца преди церемонията по откриването в Токио, здравните власти по целия свят се борят огнищата на вируса да не се разпространят. От него са заразени над 80 хил. души по цял свят, а смъртните случай са повече от 2700.

Заразени хора се появиха в Иран, Италия, Южна Корея и Япония, където са регистрирани около 862 случая на вируса, като 691 от тях са открити на борда на круизен кораб, акостиран южно от Токио.

Спортните дейности бяха прекратени в голяма част от Азия, а в сряда японският премиер Шиндзо Абе призова спортните и културните събития да бъдат изцяло спрени или драстично ограничени за две седмици като част от усилията за ограничаване.

Пазарите реагираха на риска от отменена Олимпиада и местната рекламна агенция на Игрите Dentsu Group отбеляза спад на акциите.

Въпреки че коментарите на члена на МОК Дик Паунд във вторник предизвикаха опасения относно Игрите, японският министър Сейко Хашимото, който отговаря за Олимпиадата, се опита да потуши опасенията, че може да бъдат отменени. "МОК се подготвя за игрите в Токио, както е планирано", заяви дипломатът в парламента.

На брифинг с репортери главният секретар на кабинета на Япония Йошихиде Суга заяви, че изказването на Дик Паунд, че ако има решение за отмяна на Олимпийските игри, то ще бъде взето през май, не е официалната позиция на МОК.

Четиригодишната спортна традиция за последно е отменяна заради Втората световна война, но съмненията за Токио нарастват, след като изпълнителният директор на Организационния комитет Тоширо Муто заяви, че е "сериозно загрижен", че вирусът ще саботира работата им.

Националните олимпийски комитети продължават да наблюдават ситуацията, разчитайки на уверенията на МОК, които казват, че приемат съвети от японски служители и Световната здравна организация.

Австралия заяви, че нейните спортисти няма да се състезават, ако безопасността им бъде нарушена.

„Австралийските спортисти са готови за Олимпийските игри в Токио, но това ще се случи, ако няма риск за тяхното здраве и благополучие“, заяви федералният министър на здравеопазването и спорта Ричард Колбек.

Въпреки опасенията, австрииските спортисти се подготвят така, сякаш Игрите ще се състоят, заяви Австралийският олимпийски комитет. "Това очевидно е много тежък казус и не очакваме, че ще се случи", заяви шефът на мисията на австралийския отбор за Олимпийските игри Иън Честърман.

Подготовката на десетки спортисти вече е прекъсната, като квалификационните събития са отложени, а тренировъчните лагери са спрени напълно. Притесненията относно безопасността на спортистите също бяха на дневен ред преди четири години в навечерието на Олимпиадата в Рио поради страхове от огнище на вируса Зика, пренасян от комари.

Някои спортисти, включително голфьорът Роки Макилрой и тенисистката Симона Халеп, не се включиха в Игрите зарди Зика, но въпреки техните действия събитието продължи по план.

Британската състезателка Джесика Енис-Хил, която спечели хепталонното сребро в Рио, след като сериозно обмисляше да не се включи в надпревата, заяви, този казус ще предизвика смут сред спортните таланти.

„Много е трудно, защото се притесняват за здравето си и за вируса, който се разраства все по-застрашително, но също така тренират усилено за Игрите и не искат да губят тази възможност“, сподели Енис Хил и допълни, че спортистите имат притеснения, но трябва да се доверят на Световната здравна организация и на ръководните органи, защото те не биха ги изложили на риск.

Холандският гимнастик Епке Зондерланд, който спечели злато на Олимпиадата в Лондон през 2012 г., пристигна в Австралия месец преди откриването на Световната купа, защото се опасяваше да не бъде засегнат от ограниченията за пътуване, свързани с вируси.

"Всеки път, когато сте в самолет за дълго време, има много хора на борда, вероятно няколко са болни от настинка, а въздухът циркулира. Има голям шанс да се разболеят, особено ако сте спортист“, сподели спортистът.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: олимпийски игри | спорт | Олимпиада | Токио | Световна здравна организация | коронавирус | Международния олимпийски комитет