ГЕРБ отхвърли спорната си поправка за ограничаване на Airbnb

Депутатите от управляващата партия отхвърлиха собствената си идея краткосрочното отдаване да е с изричното съгласие на съседите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
11:46 12.02.2020

Собствениците на имоти, които се отдават под наем чрез платформите Airbnb и Booking, няма задължително да искат съгласието на живеещите в сградата, за да регистрират апартаменти или стаи за гости. Спорното предложение на ГЕРБ беше окончателно отхвърлено от парламента днес. Отпадането на текста поиска Димитър Бойчев от ГЕРБ като по думите му идеята е пречка за промяната, която се прави.

Отстъплението на управляващите идва, след като в социалните мрежи се появиха множество коментари, че тази мярка ще създаде проблеми за наемодателите на жилища в тези платформи.

Припомняме, че според последните поправки в Закона за туризма, внесени от петима депутати от ГЕРБ, едно от условията, за да може да се регистрира апартамент, който се отдава под наем чрез Airbnb и Booking, е собственикът на имота да има одобрението на 50% от съседите си. Преди седмица то мина на второ четене в икономическата комисия в парламента.

Припомняме, че в края на миналата година депутати от ГЕРБ, начело с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, внесоха предложение за задължително категоризиране на имотите за краткосрочно отдаване под наем по подобие на къщите за гости и хотелите, като при системно нарушение от страна на собственици на некатегоризирани обекти се предвиждаше спиране на достъпа до онлайн платформите.

След силния обществен отзвук изискването отпадна, но остава задължението за регистрация на имотите в съответните общини на територията, на които се намират. Междувременно с промени в Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс в края на годината парламентът реши собствениците на имоти за краткосрочен наем да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. в зависимост от местонахождението на обекта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ГЕРБ | Airbnb | Закон за туризма | позволение | поправка | съседи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини