Паундът падна отвисоко в първия ден на Великобритания извън ЕС

Един от факторите е острата реторика между Лондон и Брюксел още преди старта на преговорите помежду им

Снимка: Pexels

Първият делничен ден на Великобритания извън ЕС и острата реторика преди предстоящите преговори между Лондон и Брюксел се отразяват зле на курса на паунда. В сравнение с високите стойности, които отбеляза преди Brexit, днес курсът е доста по-ниско.

Към 15:10 ч. българско време курсът на британската валута спрямо долара бе с 1.16% надолу и един паунд се обменяше за 1.3047 долара. Спрямо еврото пък курсът бе с 0.84% надолу и един паунд се обменяше за 1.1799 евро.


До голяма степен сривът на паунда се дължи на факта, че на 30 и 31 януари курсът му се повиши значително, докато инвеститорите и гражданите се подготвяха за Brexit и вероятно са се запасявали с британска валута.

Още един фактор вероятно е острата реторика между Лондон и Брюксел още преди старта на търговските преговори помежду им на 3 март. Тази сутрин стана ясно, че британският премиер Борис Джонсън е подготвил реч, че страната му дотолкова не иска да спазва повече европейските правила след края на преходния период след Brexit (31 декември 2020 г.), че е готова отхвърли потенциално споразумение за свободна търговия с ЕС.

„Няма нужда от споразумение за свободна търговия, което включва приемане на правилата на ЕС за конкурентоспособност, субсидии, социална защита, околна среда, както и ЕС не бива да бъде задължаван да спазва правилата на Обединеното кралство“, гласи част от речта на британския премиер, която предстои той да изнесе пред представители на бизнеса, мозъчни тръстове и посланици на чужди страни. Джонсън също така се очаква да заяви, че страната му ще просперира и без търговско споразумение с ЕС и че суверенитетът на една държава е по-важен от икономиката.

Същевременно главният европейски преговарящ за Brexit Мишел Барние представи своите приоритети за бъдещите преговори с Лондон и подчерта, че Великобритания не може да очаква нулеви мита и нулеви квоти за вноса и износа с ЕС, освен ако не се съгласи да гарантира напълно честни условия за конкуренция между британските и европейските компании. Главният европейски преговарящ призова за запазване на еднаквите правила при предоставяната на фирмите държавна помощ, при социалните помощи, както и при екостандартите.

Не на последно място Барние предупреди, че всички страни членки на ЕС, както и Обединеното кралство, трябва да се подготвят за перспективата в края на 2020 г. да се случи т.нар. „твърд Brexit“ – прекратяване на отношенията между Блока и Кралството без споразумение за свободна търговия, безвизови пътувания и т.н.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | евро | долар | Brexit | Брекзит | британска лира | валутни курсове | британски паунд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини