Програмата за финтех иновации на Visa и Eleven стартира втори сезон

Периодът за кандидатстване по програмата е от 10 февруари до 15 март 2020 г.

13:43 12.02.2020

Програмата за иновации на Visa, развивана от фонда за рискови инвестиции Eleven, започва втори сезон през тази година. В допълнение към основния фокус – финтех и разплащания, в настоящото издание на инициативата се търсят решения в сферата на устойчивото развитие и социалното предприемачество.

Програмата също така има за цел да насърчава включването и достъпа на повече жени до платформата.

Програмата за иновации на Visa не обвързва компаниите с дялово участие или финансови разходи - тя ускорява процеса по разработване и валидиране на продуктовите им предложения, така че да достигнат по-бързо етапа на комерсиализация. Тя подкрепя развитието на стартъпите  чрез менторство от страна на опитни предприемачи и експерти в различни области, като прилага методологията на дизайн мисленето с основен фокус върху клиента. Предприемачите могат да ползват технологии и API на Visa чрез платформата Visa Developer Platform (VDP) и получават възможности за достъп до глобална мрежа от партньори и клиенти.

Основният курс на програмата e тримесечен и включва специално разработени за дадения стартъп активности в съответствие с неговите предизвикателства и стратегията му за растеж. Следват още три месеца подкрепа за валидиране на концепцията от екипа на Eleven и глобални експерти на Visa. Последният етап е свързан с директното навлизане на пазара, където стартъп компаниите се представят пред инвеститори и бизнес партньори на Visa, за да проучат възможност за пилотни проекти и търговски сделки.

„Общо над 2 милиона евро капитал беше привлечен от финтех компаниите, част от първата кохорта на Програмата за иновации на Visa. Това е още едно доказателство за техния потенциал за растеж и за това, че Програмата им помага в плановете им за глобална експанзия”’, каза Даниел Томов, партньор в Eleven Ventures. “И тази година ще останем отворени за възможности за инвестиции, като отделяме средства в размер на 100 000 евро конвертируем заем за най-обещаващите финтех компании“, добави той.

Профилът на стартъпите, които най-добре биха се вписали в програмата, включва компании със съществуващи продукти и услуги и потенциал за навлизане на глобалния пазар на разплащанията. 

„Водещ ангажимент на Visa е да предлага възможности на смелите предприемачи и да разширява сътрудничеството си с иновативни компании по целия свят  - помагаме им да напредват, да се развиват по-бързо и да продължават да предоставят стойност на обществото. Вярваме в силата на разнородните екипи и насърчаваме повече жени предприемачи да проучат как можем да развиваме иновации заедно”, каза Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.

От създаването си в България през 2018 г., Програмата за иновации на Visa се разширява също в Гърция и в Турция, като в момента обхваща региона на Югоизточна Европа. Тя предоставя стойност, обогатявайки модела на четиристранното сътрудничество между финтех компаниите, бизнеса, фондовете за рисков капитал и обществото.

Периодът за кандидатстване по програмата е от 10 февруари до 15 март 2020 г.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Visa | Eleven | програма | стартъпи | финтех | финтех стартъпи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини