Търговията на дребно в Лондон почти се възстанови

Поведението на потребителите обаче е далеч по-различно от това преди коронакризата

Снимка: БТА
10:47 24.07.2020

Продажбите на дребно във Великобритания през юни се възстановиха почти до нивата от преди коронакризата. През изминалия месец е отчетено увеличение в продажбите от 13.9% в сравнение с месец по-рано при прогноза за растеж от 8%, предава Reuters.

През месец юни e отчетено незначително намаление от 0.6% в продажбите на дребно в сравнение с февруари, месецът преди да се въведат строгите мерки срещу разпространението на коронавируса. При потреблението на горива пък е отчетено увеличение от 2.4% през миналия месец в сравнение с втория месец на годината.

Британската икономика се сви с повече от една четвърт през март и април, но започна да се възстановява през май, когато се предприе и постепенно разхлабване на карантинните мерки. Британската икономика в частния сектор нараства V-образно с 1% седмично, смята главният икономист на Bank of England Анди Халдан. Не на такова мнение обаче са по-голямата част от неговите колеги, които поставят под съмнение устойчивостта на развитието на икономиката на Острова.

Поведението на потребителите обаче е далеч по-различно от това преди коронакризата, сочи проучване, публикувано в петък сутринта. Кафенетата и ресторантите, които отвориха врати на 4 юли за първи път след пълната блокада, съобщават, че интересът към тях е доста нисък. Преди дни премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова хората да се върнат на работните си места и отново да започнат да посещават ресторанти и заведения.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Великобритания | възстановяване | търговия на дребно

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини