Търсенето на петрол вече никога няма да се възстанови

Според юлския доклад на ОПИК заради Covid-19 производството пада с 8.9 млн. барела среднодневно

Снимка: Unsplash
19:15 30.07.2020

ОПЕК и ОПЕК+ поставят под съмнение предишните си убеждения относно очаквания ръст в търсенето на петрол. Това става ясно от публикация на Reuters, която се позовава на проведено проучване сред седем сегашни и бивши представители на картела и разширения му вариант.

Пандемията от коронавируса нанесе удар върху търсенето на петрол в световен мащаб. Според юлския доклад на ОПЕК организацията очаква спадане на търсенето за цялата 2020 г. средно с 8.9 млн. барела дневно. „Това е подбудило някои представители в ОПЕК да си зададат въпроса предвещава ли това рязко намаляване на търсенето през тази година необратими изменения и как по-добре да се управляват доставките, ако петролната епоха отива към своя край“ – пише Reuters.

Според седмината представители на картела, с които агенцията е правила  проучването, ОПЕК допуска вероятността търсенето на нефт никога повече да не се възстанови напълно до нивата отпреди пандемията от коронавируса. Бившият ръководител на изследователската група на ОПЕК Хасан Кабазард предполага, че работата и на самия картел ще се усложни както заради намаляването на търсенето на петрол, така и вследствие на ръста на добивите в страни, които не членуват в него.

„Аз и не мисля, че търсенето може да превиши 110 млн. барела дневно до 2040 г., а това перманентно свиване ще е фатално“, посочил Кабазард и допълнил, че последствията от пандемията завинаги ще измени навиците на потребителите в световен мащаб.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ОПЕК | потребление на петрол | търсене на петрол

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини