Цените на петрола достигнаха 2.5-годишно дъно

За изминалите пет дни петролът поевтиня с над 10%

Снимка: Unsplash
11:23 27.02.2020

Цените на петрола отбелязаха спад за пети пореден ден и вече достигнаха най-ниското си ниво от януари 2019 г. Причината, както при повечето сесии в последно време, е нарастващият брой заразени с коронавирус извън Китай. Разпространението на заразата засилва страховете на инвеститорите, че ще станем свидетели на пандемия, която може да забави значително глобалната икономика и да намали търсенето на петрол, предава Reuters.

Петролът сорт Брент поевтиня с 1.2% и към 11:00 ч. българско време се търгуваше за цена от 52.2 долара за барел, като по-рано в сесията дори слезе под 52 долара за барел – най-ниската стойност от юли 2017 г. Лекият американски суров петрол (WTI) поевтиня също с 1.2% и достигна 48.1 долара за барел по време на сесията, което бе най-ниското ниво от декември 2018 г.

За петте пазарни сесии до четвъртък петролът европейският бенчмарков сорт поевтиня с 10.6%, докато WTI отписа от стойността си 10.4% - най-големите им загуби в рамките на пет дни от месец август 2019 г.

В сряда за първи път броят на новите случаи на коронавирус извън Китай – епицентърът на заразата – достигна броя на новите заразени в Китай.

„Спекулациите, че коронавирусът може да се разпространи в САЩ засили серията от разпродажби на борсата. Ако заразата започне да се разпространява с по-бързо темпове в Щатите, това ще понижи още цените на петрола“, обяснява главният анализатор на Fujitomi Co Казухико Саито за Reuters.

В момента Съединените щати са най-големият производител и консуматор на петрол. За миналата седмица американските петролни запаси са се увеличили за шеста поредна седмица, разкрива Енергийната информационна администрация (ЕИА). Те обаче са нараснали с 452 хил. барела до общата стойност от 443.3 млн. барела за седмицата, което е значително по-малко от очакваното нарастване с 2 млн. барела от анализатори.

Пазарът очаква възможното допълнително свиване на добива на петрол от ОПЕК и неговите партньори. Групата ще проведе среща, на която ще разисква този вариант на 5 и 6 март.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | ОПЕК | цени на петрола | поевтиняване на петрола | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини