Васил Велев: Решението за болничните ще вдигне БВП с 1 млрд. лв.

Според президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обаче ощетени ще са истински болните, а работещите няма да получат повишения на заплатите

Снимка: Economic.bg
11:00 15.11.2019
Решението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се плаща, макар и недостатъчно решително, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който гостува в „Нова телевизия“ заедно с президента на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов.

„Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще го получи в пълен размер. Второ, ще се произведе много повече“, заяви Велев и добави: „Наполовина ако се ограничат тези безобразия, ще имаме 1 млрд. лв. повече брутен вътрешен продукт и 300 млн. лв. повече за заплати“.

Според Велев от предложението първият ден от болничния да се поема от работника ще бъдат ощетени само тези, които крадат, а хората, които работят, ще получат 4 пъти повече финансови средства.

Димитър Манолов от своя страна заяви, че в разсъжденията на председателя на АИКБ има някои верни елемент, но има една сериозна слабост и това е допускането, че всички болнични в България са фалшиви.

„Да се подведат под отговорност тези, които издават фалшиви болнични, и тези, които ги представят. Защо трябва да наказваме този, който действително си е счупил крака“, попита риторично Манолов. Според него логичното решение на ситуацията е плащането на първите 3 дни от болничните отново да се поеме от Националния осигурителен институт (НОИ).

Президентът на КТ „Подкрепа“ също така опроверга твърденията на Велев, че така ще има повече пари за работниците. „Здравите служители няма да получат и стотинка повече въпреки сметките на бизнеса“, категоричен бе синдикалистът.

Манолов напомни, че през лятото синдикатите и работодателските организации са водили преговори и са постигнали проект на споразумение, в което е записано, че първите 3 дни отново ще се поемат от НОИ. Велев обаче отвърна, че уговорката е била само, че няма да плащат компаниите, без да се споменава Осигурителният институт. Освен това, каза председателят на АИКБ, връщането към НОИ не е решение, тъй като продължават да се увеличават дните, когато хората не ходят на работа благодарение на болнични листове.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пламен Димитров | Васил Велев | АИКБ | КТ Подкрепа | болнични листове | фалшиви болнични

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ