За два дни заявленията по схемата „60/40“ са само 59

Социалният министър очаква броят да започне да расте, а до края на седмицата ЕК да разреши и превеждане на парите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
09:49 02.04.2020

Само 59 фирми са кандидатствали по схемата „60/40“ за подпомагане на заплатите в предприятия със затруднение заради Covid-19 епидемията. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева по време на извънреден брифинг в Министерския съвет. Мярката за подкрепа на бизнеса започна да действа от 31 март, след като ден по-рано постановлението беше одобрено от Министерския съвет.

Очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено одобрение от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията. „Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение“, каза Сачева.

Тя също така изнесе данни за безработицата, предизвикана от пандемията. „4 700 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден“, каза Сачева.

Тя посочи, че общият брой на всички болнични листове към днешна дата е 176 086. Издадените болнични за карантина са 5 282, а тези с указания за коронавирус – 2 702. От началото на тази седмица до днес на ден са издавани от 680 до 700 болнични.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Деница Сачева | коронавирус | схема 6040 | 6060