Предлагат безплатни лекарства за деца и пенсионери

Необходимите средства са между 30 млн. и 50 млн. лева

Нов законопроект предлага достъп на безплатни медикаменти за децата до 7-годишна възраст и гражданите над 65 г., които страдат от хронични заболявания. Изменението в Закона за здравното осигуряване е внесенo от депутати на АБВ.

В разделът с мотиви се посочва, че България е на второ място по смъртност на деца до 1-годишна възраст в Европа със 7.8 промила, като за Северозападен и Югозападен район тази стойност има двуцифрено изражение. Високата смъртност е следствие на различни заболявания, които обаче продължават и след навършване на едногодишната възраст. Безвъзмездното отпускане на лекарствени средства за деца до 7-годишна възраст ще се изрази в оказване на определена помощ за родителите при отглеждането на децата, както и съществен принос в успешната реализация на стратегията за борба с демографската криза у нас.

Ще се позволи равен достъп на всички семейства с малки деца до медикаментите, необходими за тяхното лечение при заболяване, независимо от финансовите възможности на родителите и ще има значителен ефект особено за тези с ниски доходи.

Доколкото за втората група – гражданите над 65 г., страдащи от хронични заболявания, отпускането безплатно на лекарствени средства за лекуване на конкретното заболяване е от значение спрямо челните ни позиции в Европа по хронично болни. България е на първо място по едни от най-тежките заболявания като диабет и болестни състояния, свързани с сърдечно-съдовата система. Те водят до рязкото съкращаване на продължителността и качеството на живота.

Граждани с подобни заболявания са пенсионери с изключително ниски доходи. Точно подобна тенденция, кара болниците да се отказват от закупуването на лекарства по финансови причини. Това води до рязкото влошаване на тяхното здравословно състояние.

Според депутатите е трудно да се изчисли точната финансова необходимост за осъществяването на промяната в закона, защото отсъстват необходимите данни и статистически изследвания. Все пак, предполагаемата сума е между 30 млн. и 50 млн. лв.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: здравеопазване | когнитивни изисления | Розалина Петрова | пластмаси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини