Разработиха тъчскрийн без докосване

Екранът реaгира на влага, излъчвана от човешкото тяло

21:22 14.10.2015

Прототип на “тъчскрийн” (touchscreen – сензорен екран), но без директно докосване с ръка разработиха германски учени. Възпитаници на институт Max Planck в университета в Мюнхен създадоха безконтактен екран, който се състои от ултра тънки пластове на фосфато-антимонова киселина

При стайна температура те са в кристално състояние с наночастици на силициев и титаниев диоксид. Когато човешкият пръст приближи екрана на няколко милиметра, влажността от водните молекули в порите на кожата изпращат сигнал с помощта на така наречените фотонни кристали. Материалът реагира на промяната на влажността в рамките на няколко милисекунди. По този начин по екраните на мобилните телефони, лаптопите и таблетите няма да има пръстови следи.

Докато сензорните екрани са практични, “touchless дисплеите ще бъдат още поовече. Сензорните екрани страдат от механично износване с течение на времето и могат да предадат бактерии и вируси, съобщават на официалната си страница разработчиците.

Учените от германския институт твърдят, че така безконтактните екрани ще имат сериозно хигиенично влияние, особено когато се има предвид ползването на дигитални услуги на обществени места, като банкомати или апарати за купуване на билети, пише БГНЕС. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: HP Spectre | инсинератор | банкови регулации | финансова система | международен туризъм