Защо територията на България намалява всяка година

Ежегодно от нея изчезват 25 декара

15:34 05.03.2016

Всяка година от територията на България изчезват площи колкото четири футболни игрища, или около 25 декара. Това е процес, който се случва от много години. Причината са свлачищата по крайбрежието и разширението на водата вследствие от глобалното затопляне. 

Реално статистика се води от 1983 година. Оттогава до момента страната ни е намалила площта си с около 800 дка - средно по 25 декара всяка година.

Учените от Института по океанология във Варна казват, че при свлачищата се наблюдава цикличност - активизиране през 20-22 години. Подобен процес е започнал преди година-две. 

Едно от големите свалчища в района на Варна е в рибарското селище край Кранево. Само за една нощ около 50-60 метра от брега буквално са изчезнали в морето. 

Всичко се случва за няколко часа, разказва Георги Шидеров, собственик на буната край Кранево. Първите индикации започват около 12 часа на обяд, а към 1 часа след полунощ хората се будят от силен шум. 

Когато е започнало топенето на ледниците, това е довело до повишаване на нивото на морето. Тогава средиземноморски солени води са нахлули в Черно море. Преди това то е било почти сладководно езеро с ниво от около 100 м по-ниско. Някъде преди около 10 000 г. се къса Босфорският праг. Оттам навлизат солени води, покачва се нивото на морето. От тогава обаче тази „трансгресия" е с много по-малка скорост. 

И ако природата има пръст в това, най-големият причинител на свлачищата си остава човешката дейност. 

Учените казват, че погледнато в световен мащаб, рушенето по бреговете на наша територия е с много малка скорост. Най-критичните точки са крайбрежието в Добруджанския край и между Бургас и Поморие - там почвите са слаби, а теченията с висока скорост. Укрепването обаче е скъпо и сложно и подобни съоръжение има на малко места.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | загуба | море | анексиране | Мохамед Ал-Амуди

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини