Британският паунд достигна 3-седмичен връх

Доларът нарасна спрямо повечето основни валути

Доларът успя да поскъпне по време на вчерашната търговия, подкрепен от данните за продажбите на нови домове в САЩ. Предстоящата конференция на централните банкери, която ще се проведе в края на седмицата ограничи поскъпването на зелените пари.Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути нарасна с 0.2 на сто до 94.764 пункта. Спрямо японската йена зелените пари поскъпнаха до 100.40.Еврото отстъпи срещу долара с 0.4% до 1.1264.Британският паунд се изкачи до 3- седмичен връх спрямо американските пари, достигайки 1.3227. Положителните икономически данни, които бяха публикувани след референдума за излизане на страната от ЕС помогнаха за по-умерени очаквания по отношение на по-нататъшното облекчаване на паричната политика от страна на Английската централна банка. А това оказва подкрепа на британската валута.

Щатските дългови книжа с лек ръст

Доходността по 10- годишните американски облигации се покачи с 1.4 базисни пункта, достигайки 1.559%. Тесният рейндж, в който се движат дълговите книжа се запази, въпреки че на проведен аукцион бяха пласирани 5- годишни американски облигации на стойност 34 млрд. долара при доходност от 1.125%.В Европа 10- годишните германски облигации достигнаха -0.08%. Доходността по британските книжа се запази без промяна на ниво от 0.553%.

Златото падна до 4- седмично дъно преди речта на Йелън

Златото се понижи до най-ниската си стойност от един месец насам, притиснато от поскъпването при долара както и от предстоящото изявление на Джанет Йелън в петък. Инвеститорите очакват сигнали за това какво ще предприеме Федералния резерв по отношение на лихвените нива.Спот цената на благородният метал спадна с над един процент до 1324.66 долара за тройунция. Златните фючърси със срок на доставка през месец  декември се понижиха с 1.2%, достигайки 1329.70 долара.Цената на среброто спадна за четвърта поредна сесия, губейки 1.2% от стойността си. Металът достигна 18.55 долара.  Платината намаля с 1.6% до 1081.40 долара, след като по-рано проби 50- дневната пълзяща средна при 1071.20 – най-ниското ниво от 25 юли. Паладият загуби 2.8%, отстъпвайки до 676.97 долара за тройунция, което също е най-ниското ниво от 25 юли.Вносът на сребро в Китай през юли е спаднал с 36% докато този на платината е намалял на половина. Със 17% по-малко е внесеното количество паладий. Медта записа понижение за четвърти пореден ден, отстъпвайки с 2 на сто до 209 долара след появилите се данни за намаляване на търсенето в Китай.Петролът се поевтиня до 46.80 долара за барел след публикуването на данните за петролните запаси в САЩ. За седмицата до 19 август те са се увеличили с 2.5 млн.барела  като очакванията на икономистите бяха за спад на запасите с 0.5 млн. барела.

Банковите акции подкрепиха пазарите в Европа

Американските акции записаха най-слабото си представяне от началото на август.Dow Jones се понижи с 0.4% до 18 481 пункта, S&P 500 загуби 0.5%, поевтинявайки до 2175, а Nasdaq отстъпи с 0.8% до 5218 пункта.Акциите на Pfizer Inc се понижиха с 0.8% след решението на компанията да закупи част от бизнеса на фармацевтичната компания за производство на антибиотици PLC. Стойността на сделката е 1.575 млрд. долара. Ценните книжа на Express Inc се сринаха с 26% след обявяването на финансовите резултати на компанията за последното тримесечие. Банковите акции подпомогнаха растежа на европейските пазари. Акциите на  Commerzbank AG поскъпнаха с 3.2%, UBS Group AG отчетоха повишение от 2.9%, а Banco Santander SA се повиши с 2.4%. Ценните книжа на италианската UniCredit скочиха с 8%.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | долар | валута | пазари | паунд | йена | суровини | Цар Борис | възпоминателна монета

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини